Dnevne novosti

Hrvatske šume: Obročna otplata kupcima koji su pretrpjeli štetu zbog više sile

28.04.2021 07:21 ZAGREB, 27. travnja 2021. (Hina) - Hrvatske šume izvijestile su u utorak da će omogućiti sklapanje ugovora o obročnoj otplati potraživanja kupcima koji nisu sklopili godišnji ugovor, a koji imaju poteškoće u poslovanju uzrokovane višom silom.

"Društvo Hrvatske šume čini sve što je u njegovoj moći da pomogne svojim kupcima i poslovnim partnerima, te je dana 27. travnja, s ciljem spašavanja radnih mjesta i održanja proizvodnje, osobito u slučaju tvrtki iz bivše Požgaj grupe, donijelo odluku o odobrenju obročne otplate kupcima koji su pretrpjeli štetu koja je posljedica više sile", istaknuto je u priopćenju Hrvatskih šuma.

Dužnici imaju pravo na obročnu otplatu potraživanja (reprogram duga) pri čemu zadnja rata dospijeva najkasnije do 31. prosinca ove godine, uz godišnju kamatnu stopu od 4,5 posto te uz uvjet dostavljanja određenih sredstava osiguranja plaćanja.Također, rok za potpisivanje godišnjeg ugovora za kupoprodaju trupaca i prostornog drva produžit će se do 31. svibnja ove godine, naveli su iz Hrvatskih šuma. Uprava tvrtke poručuje da je uvijek spremna na korektne poslovne odnose i mirno rješenje svih eventualnih sporova.

Napomenuli su da su Hrvatske šume i Udruženje drvno-prerađivačke industrije pri HGK u pismu razumijevanja uspostavile i definirale jasne uvjete za prodaju drvne sirovine. Pismom razumijevanja definirani su osnovni ciljevi što se tiče industrije prerade drva, i to u vidu ravnomjernijeg rasporeda sirovine te u vidu ograničenja maksimalne količine po pojedinoj pravnoj osobi, što omogućuje da tržište ostane razgranato te da se pruži prilika i malim proizvođačima i tradicionalnim obrtima. Glavni cilj bio je i ostao donošenje i utvrđivanje jasnih, pravednih i transparentnih kriterija za dodjelu trupaca, koji obvezuju kako Hrvatske šume, tako i sve članove udruženja, zaključeno je u priopćenju.Inače, nakon što Hrvatske šume s tvtkama iz sastava Požgaj grupe nisu sklopile novi ugovor o isporuci drvene građe ta se tvrtka iz Velikog Bukovca našla u problemima i najavila otkaze za gotovo 300 radnika do lipnja. Tvrtka u šest tvornica na četiri lokacije ima oko 550 zaposlenih. Iz Hrvatskih šuma su kao razlog nepotpisivanja ugovora u medijima spominjali dug od oko 14,6 milijuna kuna tvrtki iz sastava Požgaj grupe, navodeći uz ostalo i kako je Požgaj grupa brisana iz sudskog registra i ne postoji kao pravna osoba, već se radi o više pravnih osoba povezanih istim vlasnikom.

Prošli se tjedan o tom slučaju oglasila i udruga Glas poduzetnika koja je u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću ustvrdila da Hrvatske šume uništavaju i ucjenjuju Požgaj grupu, jer joj ne žele isporučiti trupce. UGP je ustvrdio da su glavni razlog pristupa Hrvatskih šuma prema Požgaj grupi četiri pravna spora za nadoknadu štete u vrijednosti od gotovo 70 milijuna kuna. Naime, kako su naveli, dolaskom aktualne Uprave Hrvatskih šuma prije tri godine društvima Požgaj grupe dodijeljeno je 38 posto manje kvote sirovine od one koja im je trebala pripasti, zbog čega je Požgaj grupa tužila Hrvatske šume. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je krajem prošlog tjedna izjavila kako je u tijeku dodatna revizija javnog poziva koji se odnosi na prijavu Požgaj grupe vezano uz nepotpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama za nabavu drvne sirovine za ovu godinu. Vučković je tada izjavila i kako je razgovarala s odgovornom osobom odnosno vlasnikom Požgaj grupe i dodatno sagledala interne akte Hrvatskih šuma te je uputila na mogućnost postizanja dogovora, odnosno primjene internih akata Hrvatskih šuma, koji govore da je moguće u određenim situacijama i problemima, a ovo je posebna godina, donijeti odluku o obročnoj otplati duga, uz primjenu instrumenata osiguranja.