Dnevne novosti

EP raspravlja o ratifikaciji sporazuma s Velikom Britanijom

28.04.2021 07:05 BRUXELLES, 27. travnja 2021. (Hina) - Zastupnici Europskog parlamenta započeli su u utorak peterosatnu raspravu o sporazumu o trgovini i suradnji s Velikom Britanijom nakon koje će glasati o ratifikaciji toga dokumenta.
Suglasnost Europskog parlamenta je uvjet da bi taj sporazum, zaključen 24. prosinca prošle godine, moga stupiti na snagu. Sporazum se privremeno primjenjuje od početka ove godine, ali ta privremenost istječe u petak, 30. travnja. Glasanje je predviđeno u utorak navečer, a rezultati će biti objavljeni u srijedu ujutro.

Ratifikaciju sporazuma o budućim odnosima uvelike je zakompliciralo kršenje sporazuma o razdruživanju, koji je stupio na snagu u veljači prošle godine. Europski parlament je dugo odgađao odrediti datum glasanja, prosvjedujući tako zbog odluke britanske vlade da odgodi uvođenje carinskih kontrola između Velike Britanije i njezine pokrajine Sjeverne Irske. Velika Britanija je odlučila da će jednostrano odgoditi carinske kontrole na uvoz hrane u Sjevernu Irsku, zbog čega je Europska komisija pokrenula postupak protiv Londona. 

Velika Britanija i EU potpisali su sporazum o razdruživanju čiji je dio i Protokol o Irskoj i Sjevernoj Irskoj. Tim protokolom se želi sačuvati mirovni sporazum postignut na Veliki petak, kojim su ukinute kontrole na irskom otoku između Republike Irske i Sjeverne Irske. Da bi se izbjeglo uvođenje tvrde granice na irskom otoku i istodobno zaštitilo jedinstveno europske tržište, Protokol predviđa uvođenje carinskih kontrola na robu koja dolazi iz Velike Britanije u Sjevernu irsku.Bilo je predviđeno da se te kontrole uvedu početkom travnja, a britanska vlada je nedavno najavila da se to odgađa do 1. listopada. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je svom govoru na početku rasprave istaknula da sporazum o trgovini i suradnji štiti prava europskih građana, štiti europske interese i čuva integritet jedinstvenog tržišta.“Sporazum osigurava visoku razinu zaštite u svemu, od socijalnih i radnih prava, preko zaštite okoliša, porezne transparentnosti i državnih potpora”, rekla je von der Leyen, dodajući da sporazum uključuje i snažne alate - obvezujući mehanizam za rješavanje sporova te predviđa mogućnost  jednostranih korektivnih mjera tamo gdje je to potrebno. “Želim biti jasna - mi ne želimo koristi te alate, ali nećemo oklijevati koristiti ih bude li potrebno. Oni su nužni kako bi se osiguralo puno poštovanje sporazuma o trgovini i suradnji i sporazuma o razdruživanju”, rekla je von der Leyen. Zadnji korak u ratifikaciji sporazuma na strani EU-a je odluka država članica u Vijeću EU-a, koja se mora donijeti jednoglasno.

Zastupnici će također u utorak glasati o pravno neobvezujućoj rezoluciji, u kojoj brexit nazivaju “povijesnom pogreškom”. Ursula von der Leyen je istaknula da je današnje glasanje kraj jednog razdoblja i početak novoga poglavlja. “Sad je izbor hoće li današnje glasanje biti vodeni žig za odnose EU-a i UK u sljedećim desetljećima ili će biti temelj snažnog i bliskog partnerstva temeljenog na našim zajedničkim interesima i vrijednostima”, rekla je von der Leyen, dodajući kako se nada da će se dogoditi ovo potonje.