Dnevne novosti

Sabor danas o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

28.04.2021 07:35

ZAGREB, 27. travnja 2021. (Hina) - Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, raspravljat će o konačnim izmjenama Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Svrha mu je uspostaviti prakse kojima se štite svi sudionici u proizvodnji, preradi i trgovini poljoprivrednim ili prehrambenim proizvodima, i to: proizvođači, otkupljivači,  prerađivači, trgovci na veliko i malo itd. Izmjene koje se predlažu 'naslanjaju' se na EU Direktivu o nepoštenim trgovačkim praksama iz travnja 2019., a njima se smanjuje prag ukupno ostvarenog godišnjeg prihoda i proširuje broj adresata na koje se zakon primjenjuje.

Po novome smatra se da svi kupci s prometom iznad 15 milijuna kuna imaju značajnu pregovaračku snagu i 'ulaze' u obuhvat zakona, a do sada je prag bio promet od 50 milijuna, odnosno 100 milijuna kuna za supermarkete. Izmjenama se definiraju i posebno osjetljivi prehrambeni proizvodi - meso, mlijeko i mliječni proizvodi, ulje, šećer, brašno, voće i povrće - te krajnja prodajna cijena za te posebno osjetljive proizvode, ističe ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Obuhvat nepoštenih trgovačkih praksi proširuje se s 33 na 43, a uključuje sve neprerađene poljoprivredne proizvode, ne samo prehrambene. Predviđeno je da izmjene Zakona na snagu stupe 1. rujna ove godine. 

Sabor će u srijedu raspraviti i konačne izmjene Zakona o prosvjetnoj inspekciji po kojima prijave protiv nastavnika više ne bi mogle biti anonimne. Svaka pritužba kojom će se baviti prosvjetna inspekcija morat će imati ime i prezime prijavitelja koje inspekcija neće otkrivati pa neće biti poznato cijelom sustavu. Zastupnici će ovaj tjedan u drugom čitanju raspraviti i izmjene zakona o biogorivima za prijevoz, o poljoprivredi te o uzgoju domaćih životinja, a u prvom čitanju izmjene Zakona o vodama. Tjedan prije lokalnih izbora, koji će se održati 16. svibnja, Sabor će napraviti jednotjednu stanku, a nakon toga će bez prekida zasjedati do sredine srpnja.