Dnevne novosti

Aladrović: Zaposlit ćemo 200 stručnih radnika u socijalnoj skrbi

27.04.2021 07:15 ZAGREB, 26. travnja 2021. (Hina) - Ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio je u ponedjeljak Akcijski plan za unaprjeđenje sustava socijalne skrbi, najavivši da će se u iduća tri mjeseca zaposliti 200 stručnih radnika, a do kraja godine povećati broj upravnih i inspekcijskih nadzora.
Aladrović je ocijenio da su glavni nedostaci sustava mnoštvo ustanova koje su loše povezane, te nedostatak stručnog kadra, nadzora i podrške. Akcijskim planom poboljšat će se položaj korisnika kroz povećanje socijalnih naknada i ujednačavanje usluga na području cijele Hrvatske. “Cilj je hitno unapređenje rada sustava  kako bi osigurali bolju zaštitu korisnika i djelatnika, a dugoročni cilj je sveobuhvatna reforma sustava od vrha do dna”, poručio je Aladrović.

 U sljedeća tri mjeseca zapošljavanje 200 stručnjaka 

Najavio je da će ministarstvo u sljedeća tri mjeseca zaposliti 200 novih stručnih radnika u sustavu, i to u centrima gdje su najpotrebniji. “Prema našim projekcijama, potrebno je više od 500 socijalnih radnika kako bismo zanovili sustav”, naglasio je dodavši kako da će nakon prvog vala ministarstvo nastaviti popunjavati sustav stručnjacima. Kroz novi Zakon o socijalnoj skrbi predviđeno je osnivanje Povjerenstva za odlučivanje o pritužbama građana koje će imati pet članova - dvoje iz ministarstva i troje koji će javnim natječajem biti izabrani iz redova uglednih građana i stručnjaka za socijalne politike.

Trostruko povećanje inspekcijskih nadzora

Aladrović je najavio i trostruko povećanje inspekcijskih i upravnih nadzora koje provodi ministarstvo. 
“Lani smo imali oko 350 inspekcijskih i tridesetak upravnih nadzora, ove godine očekujemo  više od 1000 inspekcijskih i više od 100 upravnih nadzora”, poručio je. Kroz izmjene Zakona o udomiteljstvu planira se povećanje broja udomiteljskih obitelji za 10 posto i smještaj oko 200 djece iz domova kod udomitelja.Novi će zakon relaksirati postojeće uvjete za udomitelje, jer sadašnji restriktivni uvjeti ne pridonose popularizaciji udomiteljstva.

 Osnivanje Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika

Aladrović je najavio da će prvi korak u ostvarivanju akcijskog plana biti osnivanje Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika. Prijedlog o osnivanju tog vijeća bit će u četvrtak na sjednici Vlade. U vijeće će biti uključeni svi resori, pet komora koje djeluju u sustavu socijalne skrbi, sindikati, udruge koje se bave zaštitom od nasilja i osobama s invaliditetom, te pravobranitelji. Također je najavio da će do kraja 2022. godine, kroz novi Zakon o socijalnoj skrbi koji će u saborsku proceduru ući u lipnju, biti osnovani Hrvatski zavod za socijalnu zaštitu i Obiteljski centri. Zavod za socijalnu zaštitu imat će jedan središnji ured, 21 područnu županijsku službu, 75 područnih ureda i 22 ispostave. Cilj mu je unaprjeđenje stručnog rada, osiguranje boljeg stručnog nadzora i administrativno rasterećenje centara za socijalnu skrb. Obiteljski centri, koji imaju preventivnu ulogu, bit će izdvojeni, a osnovat će se i Akademija za stručnjake u sustavu socijalne skrbi, radi cjeloživotnog obrazovanja stručnjaka. 

Osnivanje 15 obiteljskih odjela na sudovima

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica najavio je da će se kroz zakonske izmjene pokrenuti osnivanje obiteljskih sudova, odnosno obiteljskih odjela.Odjeli će biti osnovani u Bjelovaru, Dubrovniku, Karlovcu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Sisku, Splitu, Šibeniku, Varaždinu, Velikoj Gorici, Vukovaru, Zadru i Zagrebu. U tim odjelima radit će suci specijalizirani za područje obiteljskog nasilja, a kroz Pravosudnu akademiju razvit će se poseban program izobrazbe kako bi se suci senzibilizirali za područje obiteljskog prava, odnosno nasilja u obitelji. Malenica je najavio i osnivanje očevidnika kaznenih i prekršajnih djela iz područja obiteljskog nasilja, gdje će biti evidentirani svi kazneni i prekršajni postupci iz područja obiteljskog nasilja, koji će biti sastavni dio sustava e-spisa.