Dnevne novosti

Vrhovni sud potvrdio izručenje obiteljske nasilnice SAD-u

26.04.2021 07:19 ZAGREB, 23. travnja 2021. (Hina) - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsko rješenje splitskog suda čime su ispunjene zakonske pretpostavke da se Sjedinjenim Američkim Državama izruči njihova državljanka okrivljena zbog povrede prava djeteta i nasilja u obitelji.
Najviši sud je precizirao da je za tom državljankom SAD-a raspisana međunarodna potraga na temelju naloga prvostupanjskog suda države Colorado radi nedjela počinjenih 2014. a koja u cijelosti odgovaraju povredi prava djeteta i nasilja u obitelji u hrvatskom zakonodavstvu.

Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio kako su ispunjeni svi zakonski uvjeti za izručenje jer izručenica nije hrvatska državljanka, a djela za koja se traži izručenje nisu počinjena na području RH niti protiv njenih državljana. Uz to, sud ističe da je riječ o kaznenim djelima koja su propisana i u hrvatskom zakonodavstvu te da nije nastupila zastara. ''Iz dokaza uz molbu za izručenje proizlazi dovoljno dokaza za osnovanu sumnju u počinjenje kaznenih djela zbog kojih se traži izručenje. SAD su dale uvjerenje da bi postupile po načelu uzajamnosti'', zaključio je Vrhovni sud.