Dnevne novosti

Malenica: Ako sud odbije Mamićevu molbu moguće raspisivanje tjeralice

21.04.2021 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 20. travnja 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u utorak da ako zagrebački Županijski sud odbije molbu Zorana Mamića za služenje zatvorske kazne u BiH kao osnovanu, moguće je raspisivanje tjeralice i slanje zahtjeva za izručenjem.
"U slučaju da sud ne prihvati Mamićevu molbu, ako se Mamić ne pojavi na ročištu pred sucem izvršenja, tada ide nalog za sprovođenje i ako se ne može utvrditi je li u RH, raspisuje se međunarodna tjeralica", pojasnio je Malenica za Dnevnik HRT-a.

S obzirom na to da je Mamić u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, Malenica ističe da se "on od tog trena smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti instituti, poput izručenja". Ako se molba prihvati kao osnovana, pojasnio je resorni ministar, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu u BiH koji određuje zatvorsku kaznu. Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

Ministar pravosuđa rekao je i kako smatra da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića. Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega."Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći", ustvrdio je Malenica.