Dnevne novosti

Europski sud odbacio žalbu Ryanaira na odobrenu državnu pomoć SAS-u i Finnairu

15.04.2021 07:10 LUXEMBOURG, 14. travnja 2021. (Hina/dpa) - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair izgubila je u srijedu dva spora na Općem sudu EU-a koje je pokrenula zbog odobrene državne pomoći švedskom i finskom konkurentu.
Europska komisija odobrila je potporu Švedske i Danske skandinavskom prijevozniku SAS-u i pomoć Finske Finnairu, a Ryanair je odluku Bruxellesa osporio pred Općim sudom EU-a. Europski suci složili su se s EK, presudivši da su miljuni eura državnih potpora SAS-u i Finnairu u skladu s europskim propisima. Mjere pomoći SAS-u poštovale su načelo proporcionalnosti, a uskraćivanje potpore Finnairu u prvom bi redu značajno utjecalo na zdravlje finskog gospodarstva, istaknuo je sud.

U oba slučaja utvrđeno je da je državna potpora bila primjerena željenom cilju.Ryanair je odmah najavio žalbu Europskom sudu.Irska kompanija najveći je europski avioprijevoznik po broju putnika i trenutno pokušava pred sudovima EU-a osporiti njemačko spašavanje Lufthanse i slične planove u Španjolskoj, Nizozemskoj, Danskoj i Portugalu.