Dnevne novosti

Švicarska vlada brani antiteroristički zakon koji u lipnju ide na referendum

14.04.2021 07:25 ZUERICH, 13. travnja 2021. (Hina/Reuters) - Švicarska vlada u utorak je branila novi zakon protiv terorizma koji će u lipnju biti stavljen na nacionalni referendum, a koji uključuje i restriktivne mjere nad maloljetnicima.
U skladu sa švicarskim zakonom o izravnoj demokraciji, referendumi se održavaju ako se prikupi dovoljan broj potpisa građana za neko pitanje.Referendum o zakonu protiv terorizma predviđen je za 13. lipnja, a njime se želi odbaciti mjera koju je parlament usvojio u rujnu, piše agencija Reuters. Taj zakon omogućuje policiji da preventivno djeluje ako ima konkretne dokaze o terorističkoj aktivnosti, priopćila je vlada. No zakon sadrži i neke kontroverzne točke, poput preventivnog kućnog pritvora za potencijalne teroriste starije od 15 godina, kao i elektronički nadzor za starije od 12 godina koji se smatraju prijetnjom. Zakon predviđa i zabranu napuštanja zemlje. 

„Iskustvo pokazuje da postoje maloljetne osobe na koje se ove mjere mogu primijeniti“, rekla je ministrica pravosuđa i policije Karin Keller-Sutter, izdvojivši primjer dva osuđena džihadista koji su u dobi od 15 i 16 godina otputovali u Siriju kako bi se borili na strani Islamske države. Odbor „Ne preventivnom kažnjavanju", koji je prikupljao potpise, tvrdi kako novi zakon krši deklaraciju o pravima djece i da se protivi načelu presumpcije nevinosti. „Ovaj zakon neće spriječiti nijedan napad. Kućni pritvor neće spriječiti nikoga da se radikalizira“, rekao je član odbora Tobias Voegeli u utorak. Zabrinutost je izrazilo i nekoliko stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda, tvrdeći kako je definicija terorizma u zakonu preširoka i općenita. Švicarska proteklih godina nije bila poprište terorističkih napada, no njezina obavještajna služba tvrdi kako je sve veća prijetnja od njih, dodaje Reuters.