Dnevne novosti

Milanović: Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u Europsku uniju

14.04.2021 07:10 ZAGREB, 13. travnja 2021. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović u utorak je razgovarao s predstavnicima braniteljskih udruga, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi te je poručio kako se pitanje nestalih mora riješiti prije ulaska Srbije u EU.
Glavne teme razgovora bile su rješavanje sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila, tužbe hrvatskih logoraša protiv Republike Srbije, moguća ratna odšteta od strane Republike Srbije zbog agresije na RH te obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata. Predstavnici braniteljskih udruga stava su kako se ta pitanja mogu riješiti jedino uz angažman najviših državnih institucija, dakle predsjednika Republike, Vlade i Hrvatskog sabora, te su zbog toga zatražili i pomoć predsjednika Milanovića, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika.

Predsjednik Milanović i predstavnici braniteljskih udruga u cijelosti su se pri tome složili kako je najvažnije riješiti sudbinu nestalih hrvatskih branitelja i civila jer je to prije svega pitanje humanosti. Za taj zahtjev dobili su čvrstu potporu Predsjednika Republike koji smatra kako Republika Srbija, prije ulaska u Europsku uniju, mora otkriti gdje se nalaze posmrtni ostaci nestalih branitelja i civila. „Pitanje nestalih mora se riješiti prije ulaska Srbije u EU. Znamo da naši susjedi znaju, i moraju znati, puno više o nestalima nego što čine i pokazuju. To pitanje je ljudsko, simbolično i državno“, rekao je predsjednik Milanović.

Vezano uz pitanje ratne odštete i tužbi hrvatskih logoraša, predsjednik Milanović izrazio je razumijevanje za takva razmišljanja braniteljskih udruga, ali je,kako se navodi u priopćenju, u argumentiranoj raspravi tijekom sastanka ukazao na realne pravne prepreke koje postoje.  Predstavnici braniteljskih udruga, nadalje, upoznali su predsjednika Milanovića sa svojom inicijativom da se jasno uredi obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata. Prema njihovom prijedlogu koji je već ranije predstavljen i vladinim institucijama, važne obljetnice trebale bi se obilježavati uz zajedničko sudjelovanje državnog vrha i obitelji žrtava.Predsjednik Milanović podsjetio je kako je u više navrata i sam predlagao takav način obilježavanja.„Smatram kako državni vrh mora zajednički sudjelovati na obilježavanjima“, rekao je Predsjednik Republike.  

Na sastanku u Uredu PRH sudjelovao je i posebni savjetnik predsjednika za veterane Marijan Mareković dok je u ime Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske nazočio Zoran Maras, a ispred Zbora udruge veterana hrvatskih gardijskih postrojbi bili su Željko Dragašević i Ilija Vučemilović Šimunović.