Dnevne novosti

Sirija je koristila kemisjko oružje u napadu 2018. - OPCW

13.04.2021 07:05 DEN HAAG, 12. travnja 2021. (Hina/AFP) - Sirijsko vojno zrakoplovstvo koristilo je klor u napadu na grad Sarakeb 2018. godine, objavila je u ponedjeljak nakon istrage Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).
To je drugo izvješće Odjela za identifikaciju i istragu (IIT) OPCW-a koji ima pravo identificirati počinitelja kemijskog napada. ITT je "zaključio da su jedinice sirijskog ratnog zrakoplovstva upotrijebile kemijsko oružje 4. veljače 2018. u Sarakebu", 50 km južno od Alepa, objavila je organizacija sa sjedištem u Den Haagu u priopćenju. 

OPCW navodi da su istražitelji ispitali svjedoke, analizirali uzorke s mjesta događaja, ispitali simptome koje su prijavile žrtve i medicinsko osoblje, kao i satelitske snimke kako bi donijeli zaključke. ITT je objavio prvo izvješće prije godinu dana, u kojem je ustvrdio da je zrakoplovstvo sirijskog predsjednika Bašara al-Asada 2017. na mjesto Latamne, na sjeveru Sirije bacilo bombe koje su sadržavale sarin i klor, čime su prekršili Konvenciju o kemijskom oružju.

U izvješću stoji da nitko nije poginuo u napadu klorom, ali su deseci ljudi bili liječeni zbog simptoma kemijskog trovanja, uključujući mučninu, iritacije oka, otežanog disanja, kašljanja, gušenja. Klor nije međunarodno zabranjen otrov, ali korištenje bilo kakve kemijske tvari u oružanim sukobima zabranjeno je Konvencijom o kemijskom oružju iz 1997. a provedbu tog dokumenta nadzire OPCW sa sjedištem u Den Haagu.

Sankcije

Unatoč žestokom protivljenju Sirije i njezinih saveznika, među kojima je Rusija, većina od 193 država članica OPCW-a ovlastila je organizaciju da imenuje počinitelja kemijskog napada, a ne da samo dokumentira upotrebu tog oružja. Sirijska vlada je uvijek poricala bilo kakvu umiješanost u kemijske napade, i navodila da je predala svoje zalihe kemijskog oružja pod međunarodnim nadzorom, prema sporazumu zaključenom 2013.  Ovog mjeseca će države članice OPCW-a glasati o mogućnosti određivanja sankcija Siriji.