Dnevne novosti

Kina kaznila Alibabu zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju

13.04.2021 07:00 PEKING, 12. travnja 2021. (Hina/dpa) - Kineski regulator izrekao je tehnološkom divu Alibabi novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,79 milijardi dolara) zbog zlouporabe dominantnog položaja na tržištu, čime je prekršio propise o slobodnom tržišnom natjecanju.
Iznos kazne odgovara četiri posto prihoda kineske grupacije za e-trgovinu na matičnom tržištu u 2019. godini. Državna uprava za regulaciju tržišta utvrdila je istragom da je Alibaba nekoliko godina zlorabio dominatnu poziciju na tržištu, onemogućujući pojedinim prodavačima korištenje drugih platformi za trgovinu, ističe regulator. Kompanija je prihvatila odluku i spremna je platiti kaznu, najavljujući mjere kojima će trgovcima olakšati registraciju na platformi i smanjiti im troškove. "Odlukom o kazni dobili smo dobre smjernice o nekim konkretnim pitanjima obuhvaćenima zakonom o zabrani monopola", istaknuo je u razgovoru s investitorima zamjenik predsjednika uprave Joe Tsai, prema izvješću BBC-ja.   

Iz Alibabe su poručili da im nije poznato da kineski regulatori provode još neke istrage vezano za kršenje propisa o tržišnom natjecanju, ali su naznačili da će kompanija i njezini konkurenti ostati pod istragom vezano za spajanja i akvizicije. U prosincu 2020. kineska središnja banka naložila je Alibabinoj financijskoj podružnici Ant Group da korigira poslovanje u skladu sa zahtjevima regulatora. U studenome lani Ant Group je odustao od inicijalne javne ponude u Šangaju i Hong Kongu, vrijedne 37 milijardi dolara, uz obrazloženje da možda neće ispuniti uvjete za izlistavanje dionica i zahtjeve o transparentosti izvještavanja, podsjeća Dpa.