Dnevne novosti

Sabor o postizanju ciljeva energetske učinkovitosti

09.04.2021 07:20 ZAGREB, 8. travnja 2021. (Hina) - Sabor je u četvrtak raspravio prijedlog izmjena Zakona o energetskoj učinkovitosti koji predviđa uvođenje novih ciljeva u energetskoj učinkovitosti do 2030. i način postizanja kombinacijom sustava obveze energetske učinkovitosti i alternativnih mjera politike.

Također predviđa obvezu planiranja i izvještavanja u skladu s Uredbom EU 2018/1999 uz uvažavanje načela energetska učinkovitosti, tj. obvezu da se u oblikovanju politike energetske učinkovitosti uzimaju u obzir potrebe za ublažavanjem energetskog siromaštva. Predviđeno je pravo na jasnu i transparentnu informaciju o obračunu i potrošnji električne energije, prirodnog plina, toplinske energije i potrošnje tople vode, na temelju koje ju je moguće pratiti, odnosno njome upravljati.

Direktivom se uspostavlja zajednički pravni okvir za promicanje energetske učinkovitosti unutar EU, kako bi se osiguralo postizanje glavnih ciljeva energetske učinkovitosti EU od 20 posto smanjenja potrošnje energije u odnosu na projiciranu potrošnju u 2020. i najmanje 32,5 posto smanjenja potrošnje energije u 2030. Također se određuje smjer za daljnja poboljšanja energetske učinkovitosti nakon 2030., pojasnio je državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. Konačnim se prijedlogom zakona također utvrđuju pravila za uklanjanje prepreka na tržištu energije kao i okvirni nacionalni ciljevi energetske učinkovitosti i doprinosa za 2030.

U raspravi Zvonimir Troskot (klub Mosta) založio se da se uz protupotresnu obnovu objekata provede i mjere energetske učinkovitosti objekata kako se ne bi "duplali radovi", posebno pri tom spomenuvši primjer 10. zagrebačke gimnazije. Tomislav Okroša (klub HDZ-a) rekao je da je potrebno provoditi načela energetske učinkovitosti kako bi se ostvarile uštede kroz pojedina razdoblja. Željko Pavić (klub SDP-a) kazao je kako je postizanje energetske učinkovitosti važno za postizanje održivog razvoja, smanjenje emisije štetnih plinova i podizanje konkurentnosti.

Mandatno imunitetno povjerenstvo predložilo je Saboru, na temelju zahtjeva privatne tužiteljice iz Dubrovnika, uskratu odobrenja za nastavak vođenja kaznenog postupka protiv zastupnika Mate Frankovića zbog kaznenog djela klevete, a koji se može nastaviti nakon isteka zastupničkog mandata.