Dnevne novosti

Malenica: U ovoj godini riješiti sve predmete starije od sedam godina

08.04.2021 07:29 ZAGREB, 7. travnja 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izvijestio je u srijedu kako je to Ministarstvo po prvi put napravilo analizu učinkovitosti rada pravosudnih tijela sa ciljem da se poveća efikasnost, ambicija je da se u ovoj godini riješe svi predmeti stariji od sedam godina.
Primarni cilj akcijskog plana je skraćivanje trajanja sudskih postupka, rješavanje predmeta starijih od sedam godina te praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u iduće tri godine odlaze u zastaru, rekao je ministar u saborskom Aktualnom prijepodnevu. Odgovarajući na upit Siniše Jenkača (HDZ), naveo je kako u ovom trenutku imamo oko 430 tisuća neriješenih predmeta, a sudski postupci ukupno traju 283 dana. Realizacijom plana, njihovo bi se trajanje skratilo na 208 dana, te riješilo 70-ak tisuća neriješenih predmeta, rekao je ministar i naglasio kako će se posebna pažnja posvetiti predmetima starijim od sedam godina, a njih je oko 25 tisuća.

Cilj je da se riješe u ovoj godini, naglasio je Malenica dodajući da će akacijski plan pratiti mjesečna analiza svih sudova i sudaca. Najavio je i zakonske izmjene, kojima bi se uveli rokovi za rješavanje predmeta. Izmjenama zakona i ulaganjima u digitalizaciju vjerujemo da ćemo postići da sudovi rade učinkovitije, kaže ministar.

Ministar prometa Oleg Butković otklonio je bojazni Darka Klasića (HSLS) da bi se aneksi ugovora o koncesiji za Međunarodnu zračnu luku (MZL) dr. Franjo Tuđman mogli negativno odraziti na javni interes. Interes Vlade nije ugrožen, ne vidimo bojazan što se tiče MZL, kazao je Butković. Koronakriza je donijela određene probleme MZL-u, no unatoč tome nisu od Vlade tražili dodatnu pomoć. Oni izazove u poslovanju premošćuju instrumentima dostupnim na financijskom tržištu, ovih dana ćemo im vjerojatno dati suglasnost za zaduženje kako bi osigurali sredstva da bi prebrodili krizu na lakši način, rekao je Butković. Pohvalio se i velikim ulaganjima u prometnu infrastrukturu Osječko-baranjske županije. Završetak Vc koridora prema Belom Manastiru očekuje se u idućoj godini, gradi se obilaznica Belog Manastira, u Đakovu se projekt od 16 milijuna kuna privodi kraju, rekao je Butković odgovarajući Marinu Mandariću (HDZ).