Dnevne novosti

Šef NATO-a izrazio zabrinutost zbog ruskih aktivnosti u istočnoj Ukrajini

07.04.2021 07:00 BRUXELLES/LONDON, 6. travnja 2021. (Hina/dpa) - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim zabrinutost zbog nedavne ruske vojne aktivnosti u Ukrajini i oko nje, te zbog kršenja primirja.
"NATO čvrsto podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet", objavio je Stoltenberg u utorak na Twitteru, što je upozorenje Moskvi. Uslijed više izvještaja o gomilanju ruskih postrojbi, raste zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba na istoku Ukrajine. Rusija je anektirala Krim 2014., dok dijelove oblasti Donjeck i Lugansk, uz granicu s Rusijom, kontroliraju separatisti koje podržava Moskva.Preko 13 tisuća ljudi poginulo je od početka rata 2014., procjenjuje UN. Posljednjih nekoliko tjedanja sve su češća kršenja primirja. Kijev je objavio kako su dvije osobe ubijene kasno u ponedjeljak, pri čemu je jedan bio vojnik.

U 2021. najmanje 24 ukrajinska vojnika poginula su u borbama, dok separatisti tvrde da su na njihovoj strani poginula 23 vojnika. Zelenskij je kazao kako je ukrajinsko članstvo u NATO-u "jedini način za (postizanje) mira". Kada bi Ukrajina dobila MAP (Akcijski plan za članstvo u NATO-u) to bi bio "jasan signal" Moskvi, kazao je Zelenski, navodi se u priopćenju objavljenom nakon razgovora sa Stoltenbergom.Ured ukrajinskog predsjednika je poručio i da ukrajinska vojska nastavlja s radom na prihvaćanju zapadnih standarda. Rusija je pak više puta upozorila da je protiv ideje o ukrajinskom članstvu u NATO-u, a tvrdi da bi time bila ugrožena njena sigurnost. "Mi izrazito sumnjamo da će ovo pomoći Ukrajini da riješi svoj unutarnji problem. Smatramo da će to samo pogoršati situaciju", kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi ruska agencija Interfax.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov je pak zatražio od Pariza i Berlina da se više uključe oko situacije u istočnoj Ukrajini."Ne vidimo nikakvu dinamičnu akciju naših francuskih i njemačkih kolega kako bi ukrajinsku stranu privukli pameti", kazao je Lavrov tijekom posjeta Indiji, prenosi TASS.

Ranije su SAD i Velika Britanija izrazili zabrinutost zbog eskalacije te su potvrdili svoju podršku Kijevu.Glasnogovornik State Departmenta Ned Price kazao je novinarima kako postoje "kredibilni navodi" o pokretima ruskih trupa uz granicu s Ukrajinom te na Krimu. Predsjednik Biden je nedavno potvrdio Zelenskom američku podršku Ukrajini, naglasio je Price. "Pitali smo Rusiju za objašnjenje ovih provokacija, ali najvažnije je ono što smo izravno signalizirali s našim ukrajinskim partnerima, to je poruka umirenja", rekao je Price novinarima. Britanski premijer Boris Johnson također je razgovarao sa Zelenskim u ponedjeljak te je potvrdio britansku "nepokolebljivu podršku ukrajinskom suverenitetu i teritorijalnom integritetu". "Dogovorili su se da će nastaviti blisko surađivati s međunarodnim partnerima kako bi nadzirali situaciju i osigurali da ne dođe do daljnje eskalacije", navodi Johnsonov glasnogovornik.