Dnevne novosti

Barilić: Upravni nadzor utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet

06.04.2021 07:05 ZAGREB, 5. travnja 2021. (Hina) - Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić kazala je kako je Upravni nadzor Ministarstva obitelji i socijalne politike utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet, a time i odgovornosti ravnatelja.
Barilić je u Dnevniku HRT-a rekla kako je utvrđeno da dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku iz udomiteljske obitelji. "To su pojedinačne odluke pojedinačnih stručnih radnika u Centru za socijalnu skrb. Ne bih htjela generalizirati i reći da cijeli sustav loše radi", dodala je. Potvrdila je da se sada čeka stručni nalaz komore socijalnih radnika i psihološke komore koji će pokazati jesu li socijalna radnica i psihologinja pogriješile odnosno jesu li radile po pravilima struke te je izrazila nadu da će rezultati stići u što kraćem roku.

Barilić je rekla da postoji skup faktora na koje treba obratiti pozornost da bi se djeca iz udomiteljskih obitelji mogla vratiti u biološku obitelj pa se tako, uz ostalo, gleda odnos između roditelja, je li utvrđeno nasilje u obitelji dok je dijete bilo kod udomitelja, je li u to vrijeme bilo problema s ovisnošću ili još uvijek ima. Kod djeteta je primjerice bitno je li stvorilo čvrstu emocionalnu vezu s udomiteljskom obitelji i što za dijete znači povratak u biološku obitelj. Nije se složila s tvrdnjama da se udomitelje ništa ne pita. Ako se posao u Centru za socijalnu skrb kvalitetno obavlja, onda to podrazumijeva da će se pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta, jesu i uočili nešto neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanje prema biološkim roditeljima, rekla je i dodala da bi tako trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku rekla je kako se novim Zakonom o socijalnoj skrbi ide u strukturne promjene što se tiče organizacije rada Centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i Obiteljskih centara. Kontrolna uloga Centra za socijalnu skrb odvojit će se od preventivne uloge koju imaju Obiteljski centri. Tu vidim kvalitetne pomake, istaknula je. Najavila je da u svibnju počinje kampanja "Zaustavimo nasilje u obitelji - Za nasilje nema opravdanja" te dodala kako se time želi osvijestiti javnost o nultoj toleranciji na nasilje u obitelji. Podsjetila je da obvezu prijavljivanja nasilja u obitelji nemaju samo stručne osobe u sustavu nego i svi koji imaju sumnju da se tako nešto događa - rodbina, susjedi i prijatelji. Netko tko živi uz obitelj gdje se čuje vika i eventualno događa nasilje apsolutno bi trebao prijavljivati sumnju na nasilje u obitelji, dodala je.