Dnevne novosti

WTO podigao procjenu rasta svjetske trgovine

02.04.2021 07:05 ŽENEVA, 1. travnja 2021. (Hina/Reuters), Svjetska trgovinska organizacija (WTO) povisila je procjenu rasta svjetske robne trgovine u ovoj godini, upozorivši ipak na rizike koje donosi nedovoljna proizvodnja i distribucija cjepiva protiv koronavirusa.
Robna razmjena trebala bi ove godine porasti 8,0 posto, nakon 5,3-postotnog pada u 2020., procjenjuje WTO. U listopadu organizacija je prognozirala da će razmjena u 2021. godini porasti 7,2 posto, nakon 9,2-postotnog pada u 2020.Za 2022. predviđaju 4,0-postotni rast razmjene, pokazuje izvješće objavljeno u srijedu.

Glavni pokretač potražnje za robom u ovoj godini bit će Sjeverna Amerika, uz procijenjeni rast uvoza u ovoj godini od 11,4 posto zahvaljujući velikim fiskalnim injekcijama rasta koje bi preko trgovine trebale potaknuti rast aktivnosti i u drugim gospodarstvima. Slijede Europa i Južna Amerika s procijenjenim rastom uvoza u ovoj godini za oko osam posto, procjenjuje WTO.

Uvoznu potražnju najvećim će dijelom podmirivati Azija, uz procijenjenu stopu rasta izvoza u ovoj godini od 8,4 posto. Gotovo istu stopu rsta izvoza WTO predviđa i Europi, dok bi isporuke iz Sjeverne Amerike trebale porasti 7,7 posto.

Sve ovisi o cijepljenjuU kratkoročnoj perspektivi pretežu rizici koji bi mogli omesti rast razmjene, a uključuju nedovoljnu proizvodnju i distribuciju cjepiva i pojavu novih sojeva covida 19, otpornih na cjepiva.

Ubrzana proizvodnja i distribucija cjepiva omogućila bi vladama da u kraćem roku ublaže mjera zatvaranja, što bi moglo povećati stopu rasta trgovine za 2,5 postotnih bodova i povratak na pretpandemijski trend u četvrtom ovogodišnjem tromjesečju.

Takav rasplet povećao bi stopu rasta globalnog BDP-a za jedan postotni bod, ističu u WTO-u. U nepovoljnom scenariju proizvodnja cjepiva kaskala bi za potražnjom i pojavili bi se novi sojevi virusa, otporni na cjepiva, što bi smanjilo stopu rasta trgovine za skoro dva postotna boda, a stopu rasta svjetskog gospodarstva za jedan postotni bod, upozoravaju. Cjepiva su svijetu dala šansu da zaustavi bolest i pokrene gospodarstvo, naglasila je u srijedu na konferenciji za novinare glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala.

Šansa

"Ta bi prilika mogla biti propuštena ako veliki broj zemalja i ljudi ne bude imao jednak pristup cjepivima", upozorila je čelnica WTO-a, koja se sredinom travnja namjerava sa čelnicima proizvođača cjepiva i građanskim udrugama razgovarati o mogućnostima povećanja proizvodnje.

Početkom ožujka bogate članice WTO-a, uključujući SAD, Europsku uniju i Švicarsku, ponovo su blokirale zahtjev Indije i Južnoafričke Republike da se suspendiraju patenti na cjepiva protiv covida 19 kako bi se omogućila masovna proizvodnja i opskrba siromašnih zemalja.

Zapadne države tvrde da je zaštita prava intelektualnog vlasništva potaknula istraživanja i inovacije i da suspenzija tih prava ne bi rezultirala znatno boljom opskrbom cjepivima.

Zagovornici suspenzije patenata podsjećaju pak da su istraživanja dobrim dijelom financirali građani preko obilne državne potpore proizvođačima.