Dnevne novosti

Izmjene turističkog zakona - povrat novca ili zamjensko putovanje za vaučere

02.04.2021 07:30 ZAGREB, 1. travnja 2021. (Hina), Kupci aranžmanskih putovanja koja se nisu izvršila i za što su od putničkih agencija dobili vaučere mogli bi te vaučere uskoro zamijeniti za druga putovanja ili dobiti povrat uplaćenog novca, a na temelju predloženih izmjena Zakona o pružanju usluga u turizmu koje je Vlada u četvrtak poslala na usvajanje u Hrvatski sabor.
Tim se izmjenama, upućenim u drugo saborsko čitanje, zakon dodatno usklađuje s EU direktivom o putovanjima, paket aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima u pogledu povrata novca potrošačima za neizvršena aranžmanska putovanja, naglasila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Uz to, izmjenama se taj zakon usuglašava i s direktivom EU o uslugama na unutarnjem tržištu i direktivom o priznavanju stručnih kvalifikacija u dijelu koji se odnosi na pružanje usluga turističkog vodiča. Te izmjene su bile potrebne, jer je, kako je objasnila ministrica, protiv Republike Hrvatske zbog pogrešne primjene navedenih direktiva Europska komisija pokrenula dva postupka zbog povrede prava EU, a koji su u posljednjoj fazi prije pokretanja postupka pred sudom EU.

Tako se predloženim izmjenama iz važećeg zakona briše članak kojim je propisana mogućnost izdavanja vaučera umjesto raskida ugovora za neizvršeno putovanje u aranžmanu.

"Nakon stupanja na snagu tih izmjena i dopuna zakona, putnici će moći birati žele li na temelju izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenog novca u roku od 14 dana od raskida ugovora. Time se u cijelosti osigurava zaštita potrošača", istaknula je Brnjac.


Dodala je i da se mijenja dio odredbi u zakonu kojim je propisano da se posebni dio stručnog ispita za turističke vodiče polaže posebno za svaku županiju, čime se smanjuje fragmentiranost ispita.

Bankomati će morati imati elektrokemijsku zaštitu novčanica

Vlada je u drugo saborsko čitanje uputila i izmjene Zakon o zaštiti novčarskih institucija,  kojim se regulira uvođenje elektrokemijske zaštite novčanica te se kod pokušaja provale novčanice u sefu bankomata obojaju i čine neupotrebljivim.

Taj je sustav efikasno riješio problem prepada na zaštitarska vozila u prijevozu novca i vrijednosti, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. U odnosu na prvo saborsko čitanje u konačnom je prijedlogu skraćen rok u kojem novčarske institucije trebaju uvesti elektrokemijsku zaštitu, s prvotno predviđenih pet na tri godine.

Tako će u roku tri godine novčarske institucije biti dužne uvesti elektrokemijsku zaštitu novčanica u sve eksterne bankomate (izvan matičnih poslovnica), a u interne (u poslovnicama) ovisno o kategorizaciji sukladno izrađenim prosudbama ugroženosti. Također je određena i dinamika uvođena u eksterne bankomate - jedna trećina godišnje, a prioriteti ovise o procjeni rizika.

Uz to, svaki novi ili bankomat koji se zamjenjuje morat će prije primjene biti opremljen elektrokemijskom zaštitom novčanica.

Po podacima iz obrazloženja predloženog zakona, u Hrvatskoj je 5850 bankomata.Saboru je na donošenje upućen i konačni prijedlog izmjena Zakona o provedbi Uredbe (EU) 2016/1011 o indeksima koji se upotrebljavaju kao referentne vrijednost, a koji predviđa dvije nove vrste referentnih vrijednosti.

Njima je cilj potaknuti tranziciju EU prema održivom financiranju, a radi se o referentnim vrijednostima EU za klimatsku tranziciju i referentne vrijednosti EU usklađene s Pariškim sporazumom.

U skladu s europskom regulativom, Vlada je odlukom resor nadležan za energetiku - Ministarstvo gospodarstava i održivog razvoja - odredila kao nadležno tijelo za sigurnost opskrbe električnom energijom.

Za potrebe provedbe operativnih zadaća povezanih s planiranjem pripravnosti na rizike i upravljanjem rizicima, kao tijela na koja se delegiraju zadaće iz pojedinih poglavlja uredbe određeni su Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS), HEP-Operator distribucijskog sustava (HEP ODS) i Hrvatski operator tržišta energije (HROTE).

Za izradu planova pripravnosti za rizik u području sigurnosti opskrbe električne energije posebno su nadležni HOPS i HEP ODS, koji nacrt predlažu ministarstvu.