Dnevne novosti

Željko Horvatović izabran za predsjednika Visokog kaznenog suda

01.04.2021 07:35 KNJIGA I ČEKIĆ

ZAGREB, 31. ožujka 2021. (Hina), Državno sudbeno vijeće (DSV) imenovalo je u srijedu Željka Horvatovića predsjednikom novog Visokog kaznenog suda, dok će natječaj za predsjednika zagrebačkog Županijskog suda biti ponovljen jer nitko od šestero kandidata nije dobio dovoljan broj glasova.

Horvatović za kojeg je glasalo šest od 11 članova DSV-a rekao je u prethodnom razgovoru s kandidatima za tu dužnost da predsjednik suda mora imati primarne ljudske kvalitete, stvarati dobro ozračje na sudu, biti pravedan, imati moralne karakteristike na višoj razini i biti nepristran.

Riječ je o sucu koji je prije izbra na Visoki kazneni sud bio dugogodišnji sudac zagrebačkog Županijskog suda, a široj je javnosti postao poznat po presudi Branimiru Glavaš.

Odgovarajući na pitanja članova DSV-a Horvatović je, u prethodnom razgovoru, kazao da mu je nezamisliva situacija u kojoj bi mu netko stavio sat na ruku, a upitan što bi napravio kad bi ga pozvali na druženje gdje se nalazi osoba kojoj je sudio ili trenutno sudi rekao je da to baca ružnu sliku na cjelokupno pravosuđe.

Ta su se pitanja odnosila na tvrdnje odbjeglog Zdravka Mamića koji se družio sa sucima koji su ga osudili, a jednom je na ruku stavio sat koji je sudac naknadno vratio. Ivan Turudić koji je po pisanju medija slovio kao favorit, a i bivši ministar pravosuđa mu je povjerio poslove osnivanja Vrhovnog kaznenog suda, dobio je četiri glasa.

Turudić je, pak, na pitanje o percepciji javnosti o korupciji u pravosuđu rekao da korupcije ima, kao što je ima u svim zemljama EU, ali je siguran da je nema toliko koliko se misli u javnosti.

"Svjedoci smo recentnih događanja kada na korupciju u pravosuđu upiru korumpirani, kada blate zamazani, kada neki predstavnici zastupničkih tijela optužuju za korupciju iako su sami bili ili su još uvijek pod ozbiljnim sumnjama", rekao je Turudić, koji je do izbora za suca Visokog kaznenog suda bio predsjednik i sudac Županijskog suda u Zagrebu.

Upitan što misli o razlozima zbog kojih je suđenje bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću prebačeno iz Zagreba u Osijek, rekao da je to, između ostalog i zbog njega jer je bivši ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan u zahtjevu naveo da je Turudić u prijateljskim odnosima s Mamićem.

Za dužnost predsjednika Visokog kaznenog suda natjecala se i sutkinja tog suda Lana Petö Kujundžić koja nije dobila ni jedan glas. Na početku sjednice tražila je izuzeće četvoro članova DSV-a zbog povezanosti s Turudićem, ali je njezin prijedlog odbijen.

Za Dražena Bošnjakovića navela je da je kao ministar pravosuđa imenovao Turudića za suca u osnivanju i time unaprijed odredio za koga će glasovati. Za predsjednika DSV-a Darka Milkovića rekla je da je kao zamjenik predsjednika Županijskog suda zagovarao Turudićeve postupke, a za suce Nevena Cambja i Lidiju Vidjak da su kao osobni Turudićevi prijatelji pristrani.

Za dužnost predsjednika Županijskog suda u Zagrebu natjecali su se Tomislav Aralica, Krešimir Devčić, Vlasta Feuš, Mirela Mijoč, Oliver Mittermayer i Maja Štampar Stipić, ali nitko nije dobio dovoljan broj glasova.Za predsjednicu zagrebačkog Općinskog građanskog suda od 1. travnja 2021., na mandat od četiri godine imenovana je Petra Kušević Fraculj, a za tu dužnost natjecali su se još Nevenka Božinović Čupin, Jadranka Liović Merkaš i Silvija Sunčana Stubičar.

DSV je ranije na istoj sjednici od obavljanja dužnosti privremeno udaljilo osječke županijske suce Darka Krušlina i Zvonka Vekića protiv kojih je predsjednik tog suda pokrenuo stegovni postupak i predložio razrješenje zbog druženja s Mamićem kojemu su sudili.

Do okončanja postupka suspendirani suci primat će pola plaće.To tijelo koje u kojem sjede suci, pravnih stručnjaci i dvoje saborskih zastupnika iz redova pozicije i opozicije također je raspisalo novi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda, s rokom prijave od 30 dana.