Dnevne novosti

EMA: O odobrenju Sputnjika V znat će se više krajem travnja

01.04.2021 07:10 ZAGREB, 31. ožujka 2021. (Hina), O vremenskom okviru odobravanja ruskog cjepiva Sputnjik V u Europskoj uniji znat će se više krajem travnja, a u Hrvatskoj uvijek postoji opcija interventnog uvoza, prije odobrenja europskih vlasti, rekli su u srijedu sudionici konferencije “EU strategija cijepljenja”. 
Rusko cjepivo protiv covida-19 Sputnjik V jedno je od tri koje se trenutno provjerava u Europskoj agenciji za lijekove (EMA), uz cjepiva američkog Novavaxa i njemačkog CureVaca, rekao je Noel Wathion, zamjenik izvršnog direktora te europske agencije, na konferenciji koju je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Za Sputnjik V je istaknuo kako je potrebno istražiti pogone u Rusiji jer oni nemaju europske certifikate o proizvodnji. "Surađujemo s delegacijom Europske komisije u Moskvi i inspektorima iz država članica kako bi proveli inspekcije u narednim tjednima”, rekao je Wathion, pa dodao da će se o konačnom vremenskom okviru za odobravanje ruskog cjepiva znati na kraju travnja ili početkom svibnja. 


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji je kazao kako je interventni uvoz, prije odobrenja EMA-e "uvijek moguć u slučaju da vlada procijeni da bi bilo više koristi od toga nego da se ide u daljnje pregovore s EU-om oko akceleracijskih doza i povećanja isporuke proizvođača s kojima su sklopljeni ugovori”. Hrvatska je u sklopu zajendičke nabavke EU-a naručila najviše cjepiva britansko-švedske tvrtke AstraZeneca koja kasni sa svojim isporukama. 

Capak je kazao kako smatra da je sporost europskog procesa odobravanja cjepiva, kompleksnijeg nego u SAD-u ili Velikoj Britaniji, "cijena sigurnosti i kvalitete cjepiva”. Naglasio je kako je on zagovornik provedbe EMA-ine procjene prije početkakorištenja ruskog cjepiva u hrvatskoj, no da je „interventni uvoz uvijek opcija”. 

Sputnjik V su u Europskoj uniji zasad naručile samo Mađarska i Slovačka, a samo Mađarska ga koristi. Pitanje ruskog cjepiva u Slovačkoj je izazvalo kontroverze i potaknulo političku krizu koja je rezultirala ostavkom premijera Igora Matoviča. 

Austrijski premijer Sebastian Kurz u srijedu je najavio da će njegova država idući tjedan vjerojatno naručiti milijun doza Sputnjika V, prenio je Reuters. 

Capak je na konferenciji u srijedu rekao da hrvatska u travnju očekuje više od 200 tisuća doza američkog cjepiva Pfizer te da se nada preraspodjeli doza na europskoj razini.  Ravnatelj HZJZ-a vjeruje kako je moguće do 1. lipnja cijepiti 50 posto stanovništva, a dodao je kako se u Hrvatskoj cijepiti želi oko 70 posto stanovništva.