Dnevne novosti

Vijeće Europe: krajnje je vrijeme da Mađarska vrati medijske slobode

31.03.2021 07:00 STRASBOURG, 30. ožujka 2021. (Hina/AFP) - "Krajnje je vrijeme da Mađarska ponovo uspostavi medijsku slobodu", upozorila je povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava Dunja Mijatović u dokumentu objavljenom u utorak.
Kako navodi Vijeće Europe, mađarske vlasti na čelu s premijerom Viktorom Orbanom, suverenistom, sustavno napadaju aktiviste za ljudska prava i istraživačke novinare "kako bi poslale jasnu poruku da će biti odmazde za svaki oblik kritike vlade", ističe se u dokumentu. Usto, Mađarska ne priznaje odluke međunarodnih sudova, što pokazuje da vlada ne kani poštovati zakon, "glavni preduvjet za slobodu govora", napominje Mijatović.

Zdravstvena kriza dodatno je pogoršala stanje u 2020. "zbog donošenja niza izvanrednih propisa". Da bi se takvo stanje popravilo, Dunja Mijatović preporuča Mađarskoj da donese izmjene zakona kako bi se prevelike ovlasti predsjednika tijela za medije rasporedile na više neovisnih tijela. Budimpešta ujedno mora poštovati zakon i europske norme o pluralizmu medija. Vlasti usto moraju osuditi govor mržnje prema novinarima i prekinuti kampanju dezinformiranja kojoj su izloženi aktivisti za ljudska prava i kritičari vlade. Mijatović na kraju ističe potrebu slobodne političke rasprave prije parlamentarnih izbora 2022. Traži da svi kandidati imaju jednak tretman u medijima.

Odnos Viktora Orbana i europskih tijela napet je već više od desetljeća. Europske institucije su već mnogo puta upirale prstom u Mađarsku u vezi s medijskim slobodama, a napose prošlog mjeseca kada su vlasti odbile produljiti koncesiju Klubradiju, prvoj neovisnoj radijskoj postaji u Mađarskoj koja je često kritična prema vladi.