Dnevne novosti

HZZ: Potpore za očuvanje radnih mjesta isplaćivat će se i za travanj

31.03.2021 07:15 ZAGREB, 30. ožujka 2021. (Hina) - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u utorak je donijelo odluku prema kojoj se mjera potpore za očuvanje radnih mjesta na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije produžuje i za travanj.
Upravno vijeće HZZ-a, naime, na današnjoj je sjednici donijelo odluku o donošenju nove mjere - Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (covid-19) i posljedicama katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za ožujak-travanj 2021. Kako je priopćeno, radi se o izmjeni mjere donesene 3. ožujka, koja se odnosila samo na mjesec ožujak, a današnjom odlukom Upravnog vijeća ta je mjera produžena i na mjesec travanj.

Podsjetimo, Upravno vijeće HZZ-a je 3. ožujka smanjilo listu djelatnosti kojima može biti dodijeljena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom i posljedicama potresa, odnosno s liste prihvatljivih korisnika su uklonjeni poslodavci iz djelatnosti K: Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja kao i iz djelatnosti kockanja i klađenjaU današnjem priopćenju HZZ-a se navodi da je za mjesec travanj moguće ostvariti potporu za radnike zaposlene najkasnije do 31. ožujka 2021., a za mjesec ožujak za radnike zaposlene do 28. veljače.

Zahtjevi za potporu za ožujak i travanj, kako se navodi, zaprimat će se od 1. travnja do 23. travnja 2021., a od 24. travnja do zaključno 21. svibnja 2021. odobravat će se isplata potpore samo za travanj 2021. godine. Za dobivanje potpore poslodavci će trebati dokazati da su u razdoblju od 1. travnja 2020. do 30. rujna 2020. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na isto razdoblje 2019. i to temeljem predaje PDV obrasca za spomenute mjesece. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prihoda/primitaka kumulativno za drugo i treće tromjesečje 2020. ili četvrto tromjesečje 2020., u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Alternativno će trebati dokazati da su u ožujku 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na ožujak 2019., temeljem predaje PDV obrasca za ožujak 2021. i ožujak 2019.  Poreznoj upravi ako traže potporu za ožujak, odnosno dokazati da su u travnju 2021. imali pad prihoda/primitaka u odnosu na travanj 2019. , temeljem predaje PDV obrasca za travanj 2021. i travanj 2019. Poreznoj upravi ako traže potporu za travanj.

Poslodavci koji su osnovani prije 1. travnja 2019., a nisu odmah započeli s poslovanjem u smislu ostvarivanja prihoda te iz tog razloga nemaju podatke za usporedbu po ovim kriterijima, trebaju dokazati da su u mjesecu za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka u odnosu na prvi cjeloviti kalendarski mjesec poslovanja. Kao dokaz poslodavci su dužni dostaviti prvi izdani račun, navodi se u priopćenju. Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na rujan 2019. temeljem predaje tablice pada, a u slučaju da su osnovani nakon 1. listopada 2020. trebaju dokazati pad prihoda/primitaka u mjesecu za koji traže potporu u odnosu na siječanj 2021.godine.

Poslodavci osnovani nakon 1. travnja 2019., a koji nisu odmah započeli s poslovanjem u smislu ostvarivanja prihoda te iz tog razloga nemaju podatke za usporedbu po ovim kriterijima, trebaju dokazati da su u mjesecu za koji traže potporu imali pad prihoda/primitaka u odnosu na prvi cjeloviti kalendarski mjesec poslovanja. Kao dokaz poslodavci su dužni dostaviti prvi izdani račun. Poslodavci koji su osnovani nakon 1. listopada 2020., a u siječnju 2021. su bili zatvoreni odlukom Stožera civilne zaštite (nacionalnog, županijskog, jedinica lokalne samouprave), ne trebaju dokazati da su imali pad prihoda/primitaka te mogu koristiti potporu za ožujak i travanj u iznosu 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu, ističu iz HZZ-a.

Navode i da oni poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a ili nisu u sustavu PDV-a u usporedivim razdobljima, dokazuju pad prihoda/primitaka na temelju tablice pada prihoda/primitaka. Iz HZZ-a napominju kako će poslodavci koji žele ostvariti potporu za ožujak i travanj morati podnijeti novi zahtjev putem on-line aplikacije bez obzira jesu li već koristili potpore za očuvanje radnih mjesta u prethodnim razdobljima.