Dnevne novosti

Ruanda: Francuska nosi odgovornost za genocid ali nije bila suučesnik

29.03.2021 08:07 ZAGREB/PARIZ, 26. ožujka 2021. (Hina) - Francuska nosi "tešku i golemu odgovornost" za genocid u Ruandi 1994., kaže izvješće francuskih povjesničara, ali ono ne nalazi nikakvih dokaza za suučesništvo Pariza u tom zločinu, objavio je BBC.
Povjerenstvo stručnjaka predstavilo je u petak izvješće francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu u kojem se kaže da je Francuska bila "slijepa" na pripreme za genocid.Najmanje 800.000 ljudi ubijeno je kada su ekstremisti plemena Hutu masakrirali manjinske Tutsije i umjerene Hutue 1994. u Ruandi. Ruanda je dugo optuživala Francusku da je bila suučesnik u genocidu. Francuski predsjednik je, primajući autore izvješća, rekao da ono "predstavlja važan korak prema zajedničkom razumijevanju uloge Francuske" u Ruandi, javila je agencija France presse.

Šef države ohrabrio je nastavak rada na tom pitanju, a tijekom nadolazećih dana bit će otvorena dva ključna arhiva o genocidu u Ruandi, objavila je Elizejska palača. Ona je rekla, nakon objave izvješća, i da će se nastaviti napori u kažnjavanju odgovornih za zločin koji su dosad izbjegli pravdi. Zbog povijesnih veza između Pariza i režima ruandskog predsjednika Juvenala Habyarimane, brojne osobe za koje se sumnja da su možda počinile zločine izbjegle su u Francusku nakon 1994., te u nekim slučajevima dobile i francusko državljanstvo.