Dnevne novosti

Opća sjednica Vrhovnog suda: Nema zakonskih uvjeta za mišljenje o Zlati Đurđević

25.03.2021 07:30 KNJIGA I ČEKIĆ
ZAGREB, 24. ožujka 2021. (Hina) - Opća sjednica Vrhovnog suda zaključila je u srijedu da nema zakonskih uvjeta da daje mišljenje o Zlati Đurđević koju je predsjednik Zoran Milanović predložio za predsjednicu Vrhovnog suda, jer se nije javila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća pa po zakonu nije ni kandidatkinja za tu dužnost.

"Opća sjednica Vrhovnog suda može dati mišljenje samo o osobi koja je prema zakonu kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Svako drukčije postupanja predstavljalo bi povredu zakona", izvijestio je najviši sud nakon opće sjednice koju čine predsjednik i svi suci Vrhovnog suda.

U priopćenju navode da je opća sjednica održana nakon što je predsjednik Milanović, 9. ožujka, obavijestio Vrhovni sud da je Hrvatskom saboru predložio da Zlatu Đurđević izabere za predsjednicu Vrhovnog suda. Ističu da ih je Državno sudbeno vijeće obavijestilo da se Zlata Đurđević nije javila na javni poziv kojim je pokrenut postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda te da Ured predsjednika o kandidatima koji su se javili na javni poziv, ali ni o svojoj kandidatkinji, nije zatražio mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda, kao što to propisuje Zakon o sudovima.

Podsjećaju i da Ustavni sud nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom odredbi tog zakona pa je predsjednik Republike Hrvatske ovlašten predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća."Iz navedenog slijedi da do sada nije poštivan postupak predviđen u članku 44.a Zakona o sudovima. Stoga osoba koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske po zakonu nije kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske", navode u priopćenju.

Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Saboru njegova ustavna ovlast, u srijedu se pismom obratio saborskim zastupnicama i zastupnicima te pozvao Sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu i očituje se o njegovu prijedlogu da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Milanović u pismu proziva predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o njegovu prijedlogu jer u protivnom, ističe, o prijedlogu ne odlučuje Sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik. "Stoga ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima", naglasio je.

U srijedu je izjavio da će se Hrvatski sabor morati očitovati o njegovoj kandidatkinji jer je to ustavni propis i obveza, "što god odlučili Šeksovi kumovi". Ustavni sud, kojega je Milanović nazvao političkim tijelom, u utorak je ustvrdio da predsjednik u ovom slučaju mora poštivati zakonom propisanu proceduru, što ne ograničava njegove ustavne ovlasti.