Dnevne novosti

Državna tajnica: RH očekuje da digitalne zelene potvrde budu spremne do lipnja

24.03.2021 07:05 ZAGREB, 23. ožujka 2021. (Hina) -  Hrvatska do lipnja očekuje usvajanje zakona i dovršetak tehničkih priprema za digitalnu zelenu potvrdu, koja će biti dokaz da je osoba cijepljena protiv covida-19, da ga je preboljela ili da ima negativan rezultat testa, rekla je u utorak državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić. 
Državna tajnica za Europu u utorak je sudjelovala na neformalnoj konferenciji ministara europskih poslova gdje je naglasila važnost osiguranja stabilne, predvidive i brže isporuke cjepiva kako bi se ostvario zajednički cilj Europske unije da se do ljeta cijepi 70 posto stanovništva. Istaknula je da članice trebaju biti u jednakom položaju pri distribuciji cjepiva, zbog čega je potrebno uravnotežiti pristup raspodjele jer neke države zbog kašnjenja u isporuci trenutno imaju nižu stopu procijepljenosti, stoji u priopćenju. 

Državna tajnica je rekla i da Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije o uvođenju digitalnih zelenih potvrda čiji je cilj olakšavanje slobodnog i sigurnog kretanja na razini EU-a. Istaknula je da Zagreb „očekuje usvajanje zakonodavnog prijedloga i dovršetak tehničkih priprema sukladno planu, do lipnja, kako bi se potvrde mogle čim prije primjenjivati”, stoji u priopćenju.  

Metelko-Zgombić je na konferenciji naglasila i važnost jačanja strateške autonomije Europske unije kako bi ona bila otpornija na buduće krize, pri čemu se trebaju utvrditi ključna područja za osnaživanje proizvodnih kapaciteta. Portugal, koji trenutno predsjeda EU-om, na videokonferenciji je izvijestio o aktivnostima vezanih za pripremu Konferencije o budućnosti Europe čijim će izvršnim odborom supredsjedati potpredsjednica EK Dubravka Šuica.