Dnevne novosti

Suci bi mogli stegovno odgovarati i za zastaru zbog neaktivnosti na predmetu

23.03.2021 09:07 SPISI 2
ZAGREB, 22. ožujka 2021. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa priprema akcijski plan kao bi se smanjio broj sudskih zaostataka, a u nizu zakonskih izmjena planiraju mijenjati i Zakon o Državnom sudbenom vijeću (DSV) u koji bi kao razlog za stegovni postupak bio uvršten i odlazak nekog predmeta u zastaru zbog neaktivnosti suca.

Rješavanje sudskih zaostataka i dalje je glavni prioritet, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa, čiji je cilj da do kraja 2021. riješiti sve predmete starije do sedam godina. Također cilj je riješiti sve predmete kod kojih bi mogla nastupiti zastara i redovito ažurirati podatke o datumu zastare u kaznenim predmetima.

Usprkos epidemiji i potresu prošle je godine na svim sudovima riješeno više slučajeva (1.196.780) nego što ih je primljeno (1.178.265). Na zagrebačkom području, gdje se rješava oko 50 posto svih sudskih predmeta u Hrvatskoj, stopa ažurnosti je 102 posto. Zabilježeno je i smanjenje broja neriješenih slučajeva za oko 3,5 posto. Sudovi su zbog epidemije opremljeni tehničkim pomagalima za održavanje rasprave na daljinu, a kako bi se te mogućnosti i dodatno iskoristile planirana je i nova izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) jer su u praksi uočene neke 'praznine'. Također u ZKP-u se žele promijeniti i anomalije koje dovode do odugovlačenja postupaka i omogućavaju zlouporabe, a zbog ubrzanja suđenja planira se omogućiti i tonsko snimanje rasprava.

Osim toga, u Ministarstvu pravosuđa najavljuju i izmjene Zakona o parničnom postupku, ali i izmjene zakona iz područja trgovačkog prava, primjerice Stečajnog zakona kako bi se uvela veća kontrola rada stečajnih upravitelja. Za Ovršni zakon priprema se i digitalna platforma koja će olakšati cijeli postupak, a razmatra se i mogućnost izrade potpuno novog Ovršnog zakona. Što se tiče rada DSV-a, osim uvođenja stegovnog djela odlaska nekog slučaja u zastaru zbog neaktivnosti suca planira se i pojačana kontrola sudačkih imovinskih kartica.

Neslužbeno se doznaje da pokretanje postupka stegovne odgovornosti čeka splitske suce koji su se zabavljali u konobi Željka Keruma, jer će ga ako to ne učini predsjednik Vrhovnog suda inicirati ministar pravosuđa. No, o stegovnoj odgovornosti će u konačnici odlučivati DSV, kao i u slučaju osječkih sudaca protiv kojih je zbog druženja sa Zdravkom Mamićem stegovni postupak, sa zahtjevom za razrješenjem, pokrenuo predsjednik osječkog Županijskog suda.