Dnevne novosti

EU uveo sankcije protiv pojedinaca i pravnih osoba u šest država

23.03.2021 09:01 BRUXELLES, 22. ožujka 2021. (Hina) - Ministri vanjskih poslova država članica EU-a odlučili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu uvesti sankcije protiv 11 pojedinaca i četiri pravne osobe zbog kršenja ljudskih prava u šest država.
EU uvodi sankcije protiv četiri osobe i javnog ureda za sigurnost u Kini zbog kršenja prava Ujgura, muslimanske manjine u toj zemlji. U Libiji su sankcionirane dvije osobe zbog ubijanja i protjerivanja ljudi, u Rusiji su kažnjene dvije osobe zbog mučenja i represije prema osobama iz LGBTI populacije i protiv političkih protivnika u Čečeniji. U Južnom Sudanu sankcionirana je jedna osoba i u Eritreji također jedna zbog mučenja i ubijanja.

Ove sankcije čini isti paket s odlukom o sankcioniranju četvero predstavnika ruskog ministarstva pravosuđa i policije zbog zatvaranja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog, o čemu je odluka donesena početkom ovoga mjeseca. Sve te sankcije donesene su u skladu s novim okvirom EU-a za sankcije protiv kršitelja ljudskih prava, koji je uspostavljen u prosincu prošle godine po uzoru na američki zakon Magnicki. Taj okvir omogućava sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba za kršenje ljudskih prava bilo gdje u svijetu.Sankcije uključuju zabranu putovanja u Europsku uniju i zamrzavanje imovine pojedincima i pravnim osobama.