Dnevne novosti

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima

22.03.2021 07:00 ISTANBUL, 20. ožujka 2021. (Hina/dpa) - Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja.
Odluka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavljena je u službenim novinama rano u subotu.Donesena 2011. godine, Istanbulska konvencija je povelja koju je osmislilo Vijeće Europe, a koja nastoji stvoriti pravne okvire da spriječi i da se bori protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Erdogan je osobno potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer. Kasnije je ratificirana u Turskoj, no prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene. Organizacija traži zaustavljanje femicida i jamstvo da žene budu zaštićene od nasilja. Kaže da se bori protiv svih oblika kršenja ženskih prava.

Nasilje nad ženama raširen je problem u Turskoj. U nekoliko proteklih mjeseci bilo je ponovljenih rasprava o mogućem izlasku iz konvencije. Nakon odluke o povlačenju iz konvencije, čelnica platforme Zaustavit ćemo femicid na Twitteru je pozvala na prosvjede. Glavna tajnica organizacije, Fidan Ataselim, rekla je da vlada ugrožava živote milijuna žena izlaskom iz konvencije. Pozvala je turske čelnike da opozovu odluku te primijene konvenciju.U videu podijeljenom na Twitteru, rekla je: "Ne možete zaključati milijune žena kod kuće, ne možete pomesti milijune žena s ulica i trgova. "Prema riječima organizacije, barem 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine. Nedavno, silovanje i ubojstvo 92-godišnje žene i video muškarca koji zlostavlja svoju bivšu ženu potaknuli su debatu.