Dnevne novosti

Malenica očekuje da DORH što prije ispita Mamićeve optužbe na račun sudaca

18.03.2021 07:23 ZAGREB, 17. ožujka 2021. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu kako od Državnog odvjetništva očekuje da u što kraćem roku provjeri tvrdnje osuđenika Zdravka Mamića koji je za korupciju prozvao predsjednika Vrhovnog suda i suce Županijskog suda u Osijeku.

"Vjerujem da će nadležna tijela u što kraćem roku provjeriti navode gospodina Mamića i sadržaj toga sticka koji meni u ovom trenutku nije poznat i da će u što kraćem roku utvrditi istinitost, odnosno utemeljenost svih tih optužbi za koje sam rekao da jesu teške i ozbiljne", kazao je Malenica, napomenuvši kako je Mamić naveo da je nadležnim tijelima dao "stick" s materijalima. Novinarima je pojasnio da je taj slučaj sad na Državnom odvjetništvu koje je zaprimilo materijale te će provjeriti njihov sadržaj i utvrditi jesu li ti navodi istiniti i sukladno tome pokrenuti određenu proceduru koja im stoji na raspolaganju.

Upitan bi li bilo primjereno da suci Županijskog suda pa i predsjednik Vrhovnog suda koje Mamić spominje do okončanja istrage budu suspendirani s obzirom na ozbiljnost optužbi Malenica je rekao da je to pitanje za Državno sudbeno vijeće. "Teške su optužbe, kad bi se tako na svakakve optužbe na račun pojedinih sudaca reagiralo i suspendiralo suce ne znam gdje bi došli", kazao je.

Odgovarajući na pitanje je li se dovoljno brzo reagiralo s obzirom da je Mamić poslao stick lani u listopadu, Malenica je rekao da ne zna sadržaj dokumenata ni koliko traže reakciju nadležnih tijela koja moraju po određenoj proceduri utvrditi istinitost svih tih navoda da bi mogla izaći sa zaključkom. Kazao je kako je pitanje za Državno odvjetništvo koliko brzo je trebalo, moglo ili će reagirati. "Ne mogu reći je li nešto sporno, ali svakako očekujem da Državno odvjetništvo što prije reagira, ako tu postoji osnovanost neke od tih optužbi da pokrene određene procedure, a to će se svakako reflektirati i na status tih sudaca", rekao je Malenica.

Za predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, ali i sve ostale osobe spomenute u navodima Mamića, Malenica smatra da se trebaju očitovati. "Očekujem od Sesse, također kao čitava javnost, da se očituje o navedenim optužbama, ali mislim da ovo nije prvi put da Mamić spominje Sessu", rekao je Malenica. Odgovorio je također kako ne zna jesu li Sessi manje šanse da ponovno bude izabran za predsjednika Vrhovnog suda, ali drži da su to teške i ozbiljne optužbe.

Nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu i kaznu od šest i pol godina zatvora Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru uz predsjednika Vrhovnog suda za korupciju optužio i suce osječkog Županijskog suda Zvonka Vekića i Darka Krušlina, a predsjednika toga suda Zvonka Vrbana nazvao je kriminalcem.

Vrhovni sud u utorak je priopćio da Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje", dok su iz Uskoka priopćili kako je "Zdravko Mamić 8. listopada prošle godine državnom odvjetništvu poslao svoju izjavu na stiku, a Uskok je odmah po zaprimanju navedenog stika započeo sa provjerama njegovog sadržaja koje su još uvijek u tijeku”.