Dnevne novosti

Ustavni sud odbio tužbu Roberta Pauletića zbog neulaska u Sabor

17.03.2021 07:20 ZAGREB, 16. ožujka 2021. (Hina) - Ustavni sud odbio je tužbu koju je nakon izbora 2020. podnio kandidat na listi Domovinskog pokreta Robert Pauletić, smatrajući da su mu povrijeđena ljudska prava jer je kao saborski zamjenik Ruže Tomašić umjesto njega određen Marko Milanović Litre koji je na istoj listi osvojio svega 19 glasova.
Osporavajući odluke o imenovanju Marka Milanovića Litre saborskim zamjenikom Ruže Tomašić, koja je istovremeno zastupnica u Europskom parlamentu, Pauletić je u ustavnoj tužbi tvrdio da je Sabor postupio suprotno odredbi Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor koja određuje da se prilikom određivanja zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju. Pozvao se pritom i na saborsku odluku o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka Zakona o izborima od 18. svibnja 2018., smatrajući da se odredbe tog zakona koje se odnose na preferencijalno glasovanje primjenjuju i u slučaju koalicijskih lista.

Ustavni sud utvrdio je, međutim, zaključio da iz tog članka Zakona o izborima jasno proizlazi tko može biti zamjenik zastupnika izabranog na listi dviju ili više stranaka te "da to ne samo da mora biti kandidat s iste kandidacijske liste, već mora biti i iz iste stranke kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojem je mandat prestao ili miruje". U konkretnom slučaju kao zamjenik izabrane zastupnice Ruže Tomašić određen je Marko Milanović Litre, kandidat na istoj Kandidacijskoj listi i član iste političke stranke kojoj pripada Ruža Tomašić, utvrdio je Ustavni sud, zaključivši da su neosnovani navodi podnositelja da su se kod određivanja zamjenika trebali primijeniti preferencijalni glasovi.

Pauletić je sudjelovao na izborima kao kandidat u X. izbornoj jedinici na listi stranaka koje su činili Domovinski pokret, Hrvatski suverenisti, Blok za hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka, HRAST, Stranka umirovljenika i Zelena lista. Kao član Domovinskog pokreta bio je na drugom mjestu liste stranaka, a osvojio je 3907 glasova, odnosno 19.79 posto od ukupnog broja glasova koje je ostvarila cijela lista. Ruža Tomašić, kandidatkinja na prvom mjestu liste, članica Hrvatske konzervativne stranke, ostvarila je 8274 glasa odnosno 41,91 posto, ali je osvojeni zastupnički mandat stavila u mirovanje zbog nespojivosti dužnosti te je Mandatno-imunitetnom povjerenstvu uputila prijedlog da se za njenog zamjenika imenuje Marko Milanović Litre, kandidat na sedmom mjestu liste, član Hrvatske konzervativne stranke koji je na izborima ostvario 19 glasova odnosno, 0,09 posto.