Dnevne novosti

Vrhovni sud: Sessa nema namjeru odgovarati na apsurdne i neistinite tvrdnje

17.03.2021 07:15 ZAGREB, 16. ožujka 2021. (Hina) - Vrhovni sud u utorak je priopćio da predsjednik tog suda Đuro Sessa nema namjeru odgovarati na "apsurdne i neistinite tvrdnje" osuđenog bivšeg čelnika DInama Zdravka Mamića koji ga je ne iznoseći nikakve dokaze prozvao za korupciju te nazvao kriminalcem i varalicom.
"Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske nema namjeru odgovarati ili komentirati ponovljene apsurdne i neistinite tvrdnje iznesene na konferenciji za medije u Mostaru", priopćio je Vrhovni sud nakon Mamićevih optužbi iznesenih dan nakon potvrđivanja presude za izvlačenje novca iz Dinama. Ne iznoseći nikakve dokaze Mamić je u Mostaru izjavio da je odluka Vrhovnog suda sramotna, a za Sessu je kazao da je "kleptoman, kriminalac i varalica". "Spreman sam se staviti na dispoziciju državnom odvjetništvu i Uskoku kako bi dokazao da je Sessa kriminalac i da sam mu osobno donosio novac. Spreman sam surađivati u dokazivanju da je to kriminalac i otimač novca građanima, vrh hobotnice," poručio je. Mamić je za mito optužio i suca Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vekića, suca Darka Krušlina, ali i suca Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Nedjeljka Bobana.

Bivši čelnik Dinama pobjegao je u BiH, čiji je državljanin, sredinom 2018. uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda za izvlačenje novca iz zagrebačkog nogometnog kluba koju je Vrhovni sud u ponedjeljak u većem dijelu potvrdio. Najviši sud Mamiću je potvrdio kaznu od 6,5 godina zatvora zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjio je kaznu na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena presuda na tri godine zatvora. Mamić je kazao i da će, "ako do toga dođe" kaznu služiti u BiH. Državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović ranije je izjavio da ukoliko se odbjegli Mamić nakon pravomoćne presude ne vrati na izdržavanje zatvorske kazne, a BiH ga ne izruči, Ministarstvo pravosuđa može pokrenuti postupak da kaznu odsluži u susjednoj državi.