Dnevne novosti

Uber priznaje britanskim vozačima status zaposlenika, prvi takav slučaj u svijetu

17.03.2021 07:00 LONDON, 17. ožujka 2021. (Hina/AFP) - Uber će svojim britanskim vozačima dati status zaposlenika koji će primati minimalnu plaću i imati plaćen dopust, što je prvi takav slučaj u svijetu za američku tvrtku i promjena modela digitalnih platformi u Velikoj Britaniji.
Velika američka tvrtka za najam auta s vozačem rekla je u priopćenju objavljenom u utorak da će svi njezini vozači, kojih je u toj zemlji više od 70.000, već od srijede imati ta prava. Riječ je o velikoj promjeni za Uber čiji su vozači dosad bili samostalni radnici. Platforma je brzo reagirala nakon konzultacija sa svojim vozačima na širokoj bazi i točno mjesec dana nakon izgubljenog spora na Vrhovnom sudu koji je snažno odjeknuo u javnosti.

Najviše britansko pravosudno tijelo ocijenilo je 19. veljače da se vozači mogu smatrati "radnicima" i na osnovi toga koristiti se socijalnim pravima. Sud je presudio u korist skupine dvadesetak vozača koji su smatrali da imaju pravo na status radnika, s obzirom na vrijeme koje provedu u radu s aplikacijom i na činjenicu da tvrtka, među ostalim, prati i ocjenjuje njihov rad. Ubuduće će vozači Ubera u Velikoj Britaniji primati barem minimalnu plaću, imati pravo na plaćen dopust i moći će uplaćivati doprinos za mirovinu, u čemu će sudjelovati tvrtka.

Ova prava se pridodaju postojećim, kao što je besplatan pristup zdravstvenom osiguranju i naknada za rodiljni dopust."Ovo je velik dan za britanske vozače", rekao je Jamie Heywood, direktor Ubera za sjevernu i istočnu Europu."Uber je tek dio sektora rezerviranja automobila i nadamo se da će nam se drugi operatori pridružiti u nastojanju da poboljšamo uvjete u kojima rade ovi ljudi bez kojih je teško zamisliti našu svakodnevicu", rekao je.