Dnevne novosti

Od idućeg tjedna u Latviji većinom obvezan rad od kuće

15.03.2021 07:00 RIGA, 13. ožujka 2021. (Hina/dpa) - Zbog širenja zaraze koronavirusom rad od kuće u Latviji će sljedeći tjedan postati uglavnom obvezan.
Latvijska vlada u petak je odlučila da će rad od kuće za zaposlenike državnih službi, državnih i općinskih tvrtki te zaposlenih u privatnom sektoru od idućeg tjedna biti obvezan. Njima od utorka više neće biti dopušten dolazak na posao u urede, a iznimku će činiti zaposleni u proizvodnim pogonima i oni radnici koji svoje aktivnosti mogu obavljati isključivo na radnome mjestu. Svrha ovakve uredbe je smanjiti rizik od moguće zaraze koronavirusom zaposlenika u uredima ili na putu do radnog mjesta.

Istodobno su nametnuti i stroži propisi o ponašanju u javnome prijevozu. U školama će biti dopušteno održavanje nastave na otvorenom uz pridržavanje odrađenih mjera.Od jeseni se ova članica EU-a s 1,9 milijuna stanovnika kontinuirano bori sa sve većim brojem novozaraženih. Zbog strogih restriktivnih mjera uvedenih sredinom prosinca, situacija se donekle ublažila. Od početka pandemije u Latviji je evidentirano gotovo 93.000 slučajeva zaraze koronavirusom, a gotovo 1750 zaraženih umrlo je od posljedica covida-19.