Dnevne novosti

U Saboru raspravljen prijedlog kandidata za pučkog pravobranitelja

11.03.2021 07:15 ZAGREB, 10. ožujka 2021. (Hina) - U Hrvatskom saboru raspravljen je u srijedu prijedlog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji je predložio za novu pučku pravobraniteljicu kandidatkinje - odvjetnicu i sutkinju Sandru Hančić i dosadašnju zamjenicu pučke pravobraniteljice Tenu Šimonović Einwalter.
Više oporbenih klubova zastupnika izrazilo je nezadovoljstvo što još nisu raspravljena izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. i 2019. godinu. Nino Raspudić (klub Mosta)  upozorio je na 'vrtoglav rast' proračuna Ureda pučkog pravobranitelja koji se, napominje, posljednjih godina od 2008. gotovo udvostručio, a značajno je porastao i broj zaposlenih. Stoga bi ga, kaže, trebalo preimenovati u "holding za ljudska prava", izrazivši uvjerenost da bi bio jednako učinkovit i sa četvrtinom zaposlenih, jer jednom godišnje producira "brošuricu na 200-tinjak stranica". Raspudić je također rekao kako bi mandat pučke pravobraniteljice trebalo skratiti sa 8 na 5 godina i da bi se trebala birati dvotrećinskom većinom u Saboru. Na taj bi način bila izabrana osoba koja nije politički ostrašćena, a ne parapolitična osoba. Pučka pravobraniteljica nije se bavila pitanjima kojima se trebala baviti, a svoje je stajalište jasno iznijela kada se 2013. usprotivila referendumu o braku, naveo je Raspudić. 

Dalija Orešković (klub Centar - Glas) upozorila je sve veću socijalnu nejednakost i na, kako ocjenjuje, sramotan odnos prema funkciji pučkog pravobranitelja čija izvješća za 2018. i 2019. još nisu upućena u saborsku raspravu, i koja, kaže, štiti javni, a ne HDZ-ov interes. Ustvrdila je kako HDZ uništava nacionalno tkivo, zemlju napuštaju građani, devastira se prostor i slabe potkapacitirane institucije. Odbacila je Raspudićeve ocjene da je pučka pravobraniteljica parapolitička figura. Po njezinom sudu sve manje prijavljenih kandidata za pučkog pravobranitelja pokazuje da u njemu ne vide perspektivu.

Ružica Vukovac (Domovinski pokret) upozorila je da su saborski zastupnici dobili samo skraćene životopise kandidatkinja i nisu bile predstavljene u Saboru. Izrazila je čuđenje da je kandidatkinja Tena Šimonović Einwalter prihvatljiva HDZ-u, SDP-u i Možemo, izrazivši nadu kako njezina bliskost s premijerom Andrejem Plenkovćem neće utjecati na njezin rad. Vesna Nađ (klub SDP-a) rekla je kako je Klubu zastupnika SDP-a bliža kandidatkinja Tena Šimonović Einwalter koja je dosadašnja zamjenica pučke pravobraniteljice. Prioritet treba biti protiv diskriminacije, zaštite prava i sloboda i najranjivijih skupina, promocija i zaštita ljudskih prava.   

Rada Borić (klub zeleno lijevog bloka) najavila je potporu kandidaturi Tene Šimonović Einwalter, rekavši kako nije dobro što prethodno nisu raspravljena izvješća pučke pravobraniteljice za 2018. i 2019. Damir Habijan (klub HDZ-a) rekao je da je važnost pučkog pravobranitelja neosporna i da su kandidati odgovorili na sva pitanja članova dvaju saborskih odbora. Očekuje se od pučkog pravobranitelja da zastupa i štiti prava i slobode utvrđenih Ustavom i međunarodnim pravnim aktima, a Klub HDZ će odluku o kandidatima za pučkog pravobranitelja donijeti kada se o njima bude glasovalo, najavio je.Miro Bulj (Most) ocijenio je kako ima previše kršenja ljudskih prava, upozorivši na problem nejednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, osobito u ruralnim područjima Hrvatske.