Dnevne novosti

Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud

09.03.2021 07:25 PRAVDA
PETRINJA, 8. ožujka 2021. (Hina) - Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u ponedjeljak da će predložiti predstojnicu Katedre za kazneno-procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Zlatu Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda, ocijenivši da ona "nije dio klike koja ne dopušta promjene".

Đurđević je pristala biti kandidatkinjom, rekao je Milanović novinarima nakon posjeta petrinjskom Odsjeku Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i najavio da će danas poslati prijedlog u Hrvatski sabor. "HDZ bi se pred lokalne izbore htio mlatiti sa mnom" "Dobra je stvar što znamo za sve igre i igrice još od 2018. i za donošenje zakona kojima se izlazi izvan ustavnih okvira, ali to će sad trajati mjesecima, Rokovi su sredina srpnja, vidjet ćemo što će ekipa napraviti s tim. Oni bi se pred lokalne izbore htjeli mlatiti sa mnom", kazao je Milanović dodavši kako pritom misli na HDZ, pri čemu je "on jedan, a njih stotine".

"Danas prvo doneseš zakon koji je naprosto neustavan i kažeš da to nećeš staviti u proceduru. Vidjet ćemo. Cilj je sputati da na čelo Vrhovnog suda dođe osoba s integritetom, Đurđević nije dio klike koja ne dopušta nikakve promjene", ustvrdio je Milanović podsjetivši da je i u kampanji za predsjedničke izbore najavio promjene.

Govoreći o Zlati Đurđević i mogućnostima da predsjednik Sabora Gordan Jandroković ne prihvati njegov prijedlog, Milanović je ustvrdio kako je Đurđević "prva liga", a HDZ "želi trgovati", no on "trguje samo na burzama". Podsjetio je kako je još Ivo Sanader 2005. donio odluku kojom je "iz jednog malog grada maknuo nekakvu ustašku ploču i pozvao se na Ustav, hrvatski ugled i respekt, iako to baš nije bilo po proceduri". Do njega je tada sjedio Jandroković. Ocijenio je mogućim da će vladajuća većina promijeniti dnevni red te da je "moguća svaka vrsta pravnog i političkog nasilja". "Oni to zovu vladavinom prava, a vladavina prava nije mijenjanje 30-godišnje ustavne prakse. Podnesena je nekakva ustavna tužba i pružena mogućnost HDZ-ovoj vertikali da donese odluku kakvu želi donijeti", dodao je.

Upitan zašto to nije pokušao promijeniti kad je bio premijer, Milanović je odgovorio kako je Ustavni sud prije bio "nakrcan ljudima koji su birani običnom većinom", te da je on 2010. unio promjenu da ih se bira dvotrećinskom većinom. Na pitanje je li ga premijer zvao na razgovor rekao je kako je Andrej Plenković predsjednik HDZ-a koji u ovom slučaju nije premijer. "Ja sam predsjednik RH i, ako je potrebno, ja njega zovem na razgovor. On je već navio svoje vrtne patuljke koji govore u njegovo ime i poslao jasne poruke. On bi želio ucjenjivati. Moj prijedlog je Zlata Đurđević i sad govorimo o toj osobi, a ne o političkim smicalicama", kazao je Milanović. "Ime gospođe Đurđević doći će u Sabor, Gogo će to vjerojatno sakriti u neku košaricu...Vidjet ćemo što će Državno sudbeno vijeće... Ima vremena do sredine srpnja pa ako do tada ne izaberemo gđu. Đurđević, bit će neki v. d. predsjednika Vrhovnog suda", kazao je.

Šeks "sto posto" utječe na odluke o sucima

Upitan koliko Vladimir Šeks utječe na te odluke, Milanović je ocijenio da "na ovo utječe sto posto". "On sjedi na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, on nije osoba koja galami s nekog šanka, to je osoba s utjecajem. Prolazio je onaj kojega je htio Sanader i Šeks i Luka Bebić, ali prije svega Šeks", rekao je Milanović. "Pitajte ljude koji ne žele javne rasprave Ustavnog suda. Šef tajne službe, kum od Vladeka, zajedno su upakirani u Ustavni sud i kad god je osjetljiva situacija - tajna komunikacija. Ovo svi znaju i govore, ali mene se najviše čuje i moja je dužnost da ovo kažem", kazao je.

Milanović je napomenuo da prema zakonu ne mora komunicirati s DSV-om jer "članak 44. je prepisan Ustav, a lijenčine se nisu potrudili ni maknuti to iz zakona, samo su dodali novi članak koji nema veza s prethodnim"."Gdje su u zakonu vidjeli da bih se ja trebao obratiti DSV-u? Nigdje. Gdje piše da DSV može raspisati još jedan javni poziv? Hoće li oni to napraviti? Not my business. Predsjednika tako nećete maltretirati, a gospođa Đurđević se ima gdje vratiti, to nije stranačka središnjica. Zna se kako se postaje sveučilišni profesor, a kako se postavlja sudac. Po kojim kriterijima danas suce bira DSV? Josipović o tome uporno piše, a ja sam glasniji i bezobrazniji pa ćemo zajedno možda nešto postići", poručio je Milanović.

Također je ustvrdio da ćemo uskoro ostati bez još jedne ustavne sutkinje, Lovorke Kušen, koja se kandidirala za Europski sud za ljudska prava. Ona je prijedlog Vlade jer je se žele otarasiti iz Ustavnog suda, rekao je Milanović.