Dnevne novosti

Sabor: Digitalnim nomadima pravo na zdravstvenu zaštitu

08.03.2021 07:15 ZAGREB, 5. ožujka 2021. (Hina) - Sabor je u petak izglasao zakonske izmjene po kojima pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju digitalni nomadi, odnosno državljani treće zemlje koji rabe digitalne tehnologije za obavljanje svog posla kojima je odobren privremeni boravak u RH.

Izmjenama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj omogućava se ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu digitalnom nomadu. Riječ je o državljaninu treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u RH i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Hrvatske, a kojem je odobren privremeni boravak u našoj zemlji. On neće biti obvezan podnijeti prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, no tada će sam snositi troškove korištenja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod zdravstvenog radnika privatne prakse ili drugog provoditelja zdravstvene zaštite.

U drugo saborsko čitanje poslane su izmjene Zakona o otocima kojima se u taj zakon prenosi Vladina Uredba o subvencioniranju vode za ljudsku potrošnju po otočaninu. U drugo čitanje poslano je i nekoliko zakona iz sektora poljoprivrede - o kontroli hrane, o veterinarstvu, o uzgoju domaćih životinja. Sabor je usvojio i nekoliko izvješća za 2019. godinu - o izvršenju državnog proračuna, o provedbi službene razvojne pomoći inozemstvu te o učincima provedbe Zakona o otocima.