Dnevne novosti

Bošnjaković: U izmjene Kaznenog zakona ugradit će se prijedlog SDP-a

08.03.2021 07:20 ZAGREB, 5. ožujka 2021. (Hina) - HDZ-ov saborski zastupnik Dražen Bošnjaković najavio je u petak da će izmjene Kaznenog zakona, koje će predložiti Vlada, sadržavati odredbu da se kaznena djela spolnog uznemiravanja gone po službenoj dužnosti, što je predložio SDP.
"Izmjene koje predlaže SDP ugradit ćemo u izmjene Kaznenog zakona koje su u planu - odredbu da se kaznena djela spolnog uznemiravanja gone po službenoj dužnosti. Međutim, te izmjene će biti šire jer u njih mora ići i implementacija jedne EU direktive", izjavio je u Saboru. Bošnjaković je pojasnio kako je riječ o organskom zakonu te da nije dobro da se svaki mjesec mijenja. "Mjesec ili dva dana ne znači ništa u cijeloj priči, neće se nikome oduzeti pravo da sutra, ako se nešto dogodi, Državno odvjetništvo pokrene slučaj", istaknuo je.

HDZ-ova vlada povećala kazne za "spolna kaznena djela"

Bošnjaković je naglasio kako je, ako je netko poslao poruku u ovom segmentu, to bio HDZ jer je prošla vlada Andreja Plenkovića u svim segmentima povećala kazne za "spolna kaznena djela". Tako su, napomenuo je, promijenjenim Zakonom o kaznenom postupku ubrzane procedure, a izmjenama Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji za sva prekršajna djela udvostručene su kazne. "Loše je što nam se svima kao društvu dogodilo upravo to da budemo suočeni s činjenicama koje su se događale prije pet i više godina i da smo sad u situaciji to mijenjati", poručio je. Bošnjaković je odbacio prozivke dijela oporbe da se odugovlači s izmjenama Kaznenog zakona kako bi neki od konkretnih slučajeva otišli u zastaru. "Nema što ući u zastaru. I sada postoji pravo da se to goni, a u sljedećim izmjenama to će biti da se goni po službenoj dužnosti, danas se goni na prijedlog ranjivih skupina", rekao je.