Dnevne novosti

Sabor danas o ulaganjima u otoke

03.03.2021 07:49 SABOR
ZAGREB, 2. ožujka 2021. (Hina) - Hrvatski sabor ovaj će tjedan raspraviti sedam točaka, među njima i izvješća o ulaganjima u otoke u 2018. i 2019. godini.
U razvoj otoka hrvatski državni i javni sektor u te je dvije godine uložio više od pet milijardi kuna, većinom nepovratnog novca, pokazuju izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima u 2018. i 2019. godini. U razvoj otoka svake se godine ulaže više, 2018. uloženo je nešto više od dvije milijarde kuna, što je za petinu više nego godinu prije, 2019. je, pak, uloženo gotovo 900 milijuna kuna više nego 2017. godine. U obje izvještajne godine najviše je novca usmjereno preko Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, ukupno 1,3 milijarde kuna. 

Rekorder po broju projekata, čak 70, u 2018. godini bila je Korčula. Po županijama, najviše novca u dvije predmetne godine uloženo je u projekte otoka Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije te Dubrovačko-neretvanske i Zadarske županije.  Ulagalo se u kapitalne projekte, poticao otočni javni cestovni prijevoz, vodoopskrba i gospodarstvo.

Sabor će u srijedu raspraviti i zakonske izmjene koje će omogućiti da pravo na zdravstvenu zaštitu ostvare digitalni nomadi kojima je odobren privremeni boravak u Hrvatskoj. Digitalni nomad nije obvezan podnijeti prijavu na obvezno zdravstveno osiguranje, no tada je obvezan sam snositi troškove korištenja zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod zdravstvenog radnika privatne prakse ili drugog provoditelja zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

Zastupnici će se očitovati i o listi kandidata za izbor sedam članova Programskog vijeća HRT-a, Odbor za medije utvrdio je da uvjete za izbor ispunjava 10 kandidata. To su Nikola Baketa, Vlaho Bogišić, Đemal Bratić, Predrag Haramija, Ivica Lučić, Zorislav Lukić, Robert Markt, Joško Marušić, Ivica Miškulin i  Ozana Ramljak. Sabor glasuje pojedinačno o svim predloženicima, odluku donosi većinom glasova svih zastupnika, u Vijeće će biti izabrani oni kandidati koji dobiju najveći broj glasova.

Sabor bi o tome trebao glasovati u petak, kada bi trebao izabrati i novog pučkog pravobranitelja, 1. ožujka istekao je osmogodišnji mandat dosadašnjoj pravobraniteljici Lori Vidović koja se nije kandidirala za još jedan mandat.