Dnevne novosti

Zbog pljačke 770.000 kuna i ranjavanja zaštitara osuđeni na dugotrajni zatvor

02.03.2021 07:10 OSIJEK, 1. ožujka 2021. (Hina) - Na dugotrajne kazne zatvora u ponedjeljak su na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni I. Ć., A. A. i Z. M. zbog oružane pljačke u listopadu 2019. kod Osijeka u kojoj su ranjena dvojica zaštitara.
Prvostupanjskom presudom prvookrivljeni I. Ć. i trećeokrivljeni Z. M. osuđeni su na 22 godine zatvora, a drugookrivljeni A. A. na 25 godina.Tužiteljstvo je okrivljenike teretilo da su, 21. listopada 2019. po dogovoru i u nakani da usmrte dvojicu zaštitara zaštitarske tvrtke "Aleph Tau" iz Slavonskog Broda te im oduzmu sve stvari i novac koji pronađu, maskirani kapama "fantomkama" i  naoružani automatskim vatrenim oružjem, presreli automobil u kojem su zaštitari prevozili utržak iz obližnjih trgovačkih radnji.

I. Ć.-a se teretilo da je ostao u blizini automobila kako bi najavio dolazak zaštitarskog vozila i osigurao bijeg, a A. A.-a i Z. M.-a da su iz automatskog vatrenog oružja rafalno pucali prema vozilu. Vozač zaštitarskog vozila M. L. u pucnjavi je teško ozlijeđen, a suvozač K. B. lakše. Nakon što su napali i zaustavili vozilo okrivljenici su, uz prijetnju automatskim oružjem zatražili od zaštitara da im predaju mobitele i službene pištolje te kofer s prikupljenim novcima, što su oni u strahu za život i učinili, a okrivljenici su tako opljačkali više od 770 tisuća kuna, u vlasništvu tvrtke "NTL".

Na početku suđenja, u listopadu 2020. okrivljenici su izjavili da se smatraju krivima za razbojništvo, ali ne i za pokušaj teškog ubojstva zaštitara, što sud nije prihvatio te ih je nepravomoćno proglasio krivim i osudio za oba kaznena djela. Rješenjem osječkog Županijskog suda optuženicima je produljen istražni zatvor do pravomoćnosti presude, odnosno do upućivanja na izdržavanje kazne, a o žalbama će odlučivati Visoki kazneni sud.