Dnevne novosti

EK najavljuje da će u ožujku predložiti zakon o digitalnoj propusnici

02.03.2021 07:15 BRUXELLES, 1. ožujka 2021. (Hina)  - Europska komisija će tijekom ovoga mjeseca predložiti zakon o digitalnoj zelenoj propusnici, koja će predstavljati dokaz da je osoba cijepljena protiv koronavirusa i koja bi postupno trebala omogućiti sigurna putovanja, najavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.
“Ovoga mjeseca ćemo predstaviti zakonodavni prijedlog digitalnoj zelenoj propusnici”, rekla je von der Leyen zastupnicima Europskog parlamenta iz njemačke Kršćansko demokratske unije (CDU) i Kršćansko socijalnu unije (CSU). Te propusnice predstavljat će dokaz da je osoba cijepljena, sadržavat će rezultate testiranja za osobe koje nisu imale pristup cjepivu te o informacije o oporavku od covida-19. Pritom će biti poštovane odredbe o zašiti i sigurnosti privatnih podataka, dodala je predsjednica Europske komisije. “Digitalna zelena propusnica trebala bi Europljanima olakšati život. Cilj je postupno im omogućiti da se sigurno kreću unutar Europske unije ili izvan nje iz poslovnih ili turističkih razloga”, istaknula je von der Leyen.

Da bi zakon o digitalnoj zelenoj propusnici stupio na snagu trebat će još najmanje tri mjeseca, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare glasnogovornik Komisije Eric Mamer. Prije nego što se to dogodi trebat će pronaći odgovore na neka važna pitanja, poput onoga može li cijepljena osoba biti prenositelj virusa. Također će trebati osigurati da ne bude diskriminacije osoba koje nisu imale priliku cijepiti se. Pritom je važno osigurati jedinstveni europski pristup i izbjeći mogućnost da države članice individualno, bez dogovora na europskoj razini izdaju takve propusnice.