Dnevne novosti

Njemačka ublažila prijedlog kazni za kršenje ljudskih prava u lancima nabave

02.03.2021 07:10 BERLIN, 1. ožujka 2021. (Hina/Reuters) - Velike njemačke kompanije plaćat će kazne u visini do dva posto globalnog prometa ako se utvrdi da su njihovi dobavljači kršili ljudska prava ili propise o zaštiti okoliša, pokazuje izmijenjeni nacrt zakona.
Od 2023. godine njemačke kompanije morat će poduzimati mjere protiv kršenja ljudskih prava i propisa o zaštiti okoliša u lancu nabave, pokazuje dokument koji je Reuters dobio na uvid. Ministar rada Hubertus Heil najavio je sredinom veljače zakon, prema kojem će od 2023. godine kompanijama s više od 3.000 radnika biti uvedena obaveza provjere i poduzimanja mjera u slučaju kršenja ljudskih prava i ekoloških propisa. Od 2024. godine obaveza bi bila proširena i na kompanije s više od 1.000 radnika. To bi značilo da bi u prvoj fazi obaveza bila propisana nešto više od 600 kompanija, a u drugoj njih gotovo 2.900. Iznos kazni u veljači nije bio preciziran, a ministar Heil rekao je da bi trebale dosezati do 10 posto godišnjeg prometa kompanije u inozemstvu.

Dokument u koji je Reuters dobio uvid pokazuje da bi kompanijama s godišnjim prometom većim od 400 milijuna eura u određenim slučajevima mogla biti izrečena kazna u visini do dva posto globalnog prometa. Predviđena je i mogućnost privremenog isključenja kompanija s izrečenim kaznama od 175 tisuća eura naviše iz poslova javne nabave. Vlada bi ga trebala usvojiti već na ovotjednoj sjednici, kažu izvori.