Dnevne novosti

Zbog zlostavljanja u glinskom logoru četvorica osuđena u odsutnosti

26.02.2021 07:06 ZAGREB, 25. veljače 2021. (Hina) - Zbog zlostavljanja hrvatskih policajaca i vojnika u glinskom zatvoru koji je ratne 1991. i 1992. služio kao zarobljenički logor zagrebački Županijski sud u četvrtak je u odsutnosti nepravomoćno osudio četvoricu srbijanskih državljana.
Zapovjednik zarobljeničkog logora i načelnik sigurnosti štaba Teritorijalne obrane Glina S. P. (65) osuđen je na 10 godina, upravitelj glinskog zatvora Đ. B. (64) na devet godina, a njegov zamjenik R. B. (64) na pet godina zatvora. Stražar S. B. (64) kažnjen je sa sedam godina, presudom koju je u četvrtak objavila sutkinja Željka Skomeršić.

Optužnica ih je teretila za zlostavljanje veće grupe hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde koji su zarobljeni u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji te dovedena u glinski logor. P., prema tvrdnjama tužiteljstva, nije spriječio podređene u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, a neke je i osobno mučio i tukao. Tijekom ispitivanja zatvorenici su u Glini batinani palicama i električnim kablovima, a mučeni su i strujom iz indukcijskog telefona.

Tužiteljstvo je u završnom govoru isticalo da je zlostavljanje, ali i psihička tortura trajala šest mjeseci, dok su odvjetnici okrivljenih odbacivali krivnju. Prema pisanju medija među zarobljenicima glinskog logora bio je i čelnik Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić koji je za 24. sata izjavio da je presuda za ratni zločin došla prekasno te da su kazne premale.