U središtu

Novi Zakon o patentu

21.02.2020 Ovim Zakonom uređuje se sustav zaštite izuma patentom, uporabnim modelom i svjedodžbom o dodatnoj zaštiti pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo. Novi Zakon o patentu objavljen je 12. veljače 2020. („Narodne novine“ br. 16/2020.), a stupa na snagu 20. veljače 2020. U članku donosimo pregled osnovnih pitanja koja se uređuju Zakonom.

Postupak zaštite izuma patentom

Postupak za zaštitu izuma pokreće se podnošenjem Zavodu prijave patenta s tim da se za svaki izum podnosi posebna prijava osim ako se radi o međusobno povezanim izumima kojima se ostvaruje jedinstvena izumiteljska zamisao. Nakon što Zavod formalnim ispitivanjem prijave utvrdi da su ispunjeni svi uvjeti iz članka 54. Zakona, Zavod zaključkom poziva podnositelja prijave da u roku od dva mjeseca od dana njegova primitka podnese zahtjev i plati upravnu pristojbu i naknadu troškova postupka za izradu izvještaja o pretraživanju stanja tehnike za izum čija se zaštita zahtijeva (članak 56. Zakona). Ako Zavod utvrdi da prijava patenta ispunjava sve uvjete propisane Zakonom, dostavit će podnositelju prijedlog konačnog sadržaja prijave za koju namjerava priznati patent i pozvati ga da podnese pisanu suglasnost na dostavljeni tekst.

U odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje gdje se pretraživanje stanja tehnike provodilo istovremeno s ispitivanjem patentibilnosti izuma, novim se zakonom uvodi pretraživanje stanja tehnike najbližeg izumu i davanja prethodnog pisanog mišljenja o patentibilnosti prijavljenog izuma u fazi postupka ispitivanja zahtjeva za priznanje patenta, čime se osiguravaju uvjeti za učinkovitije upravljanje rizicima od strane podnositelja zahtjeva za priznanje patenta (mogućnost izmjene zahtjeva prije javne objave ili podnošenja daljnje europske ili međunarodne prijave patenta, odnosno odustajanja od daljnjeg postupka), što će dovesti i do skraćivanja trajanja postupka za priznanja patenta (članak 57. i 58. Zakona).  

Ovim se zakonom omogućuje i provođenje prethodnog pretraživanja stanja tehnike i davanja pisanog mišljenja o patentibilnosti prijavljenog izuma i od strane Europskog patentnog ureda (skraćeno: EPO od European Patent Office) putem ugovorene suradnje između Zavoda i EPO-a. Suradnja s EPO-om  osigurava kvalitetniju patentnu zaštitu u područjima najnovijih i visokih tehnologija od posebnog strateškog interesa za Republiku Hrvatsku za koje Zavod nije u mogućnosti osigurati odgovarajuće vlastite ljudske resurse.

Institut uporabnog modela

Novim Zakonom o patentu jasno se razdvaja institut patenta od instituta neispitanog patenta za koji se uvodi ustaljeni naziv uporabni model. U odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje konsenzualnog patenta, predmet zaštite uporabnim modelom ograničava se na način da se od zaštite isključuju izumi koji se odnose na postupke, izumi iz područja biotehnologije, izumi kemijskih ili farmaceutskih tvari te izumi čije bi komercijalno iskorištavanje bilo protivno javnom poretku ili moralu (članak 71. Zakona).

Razdvajanjem postupka priznanja patenta od postupka registracije uporabnog modela na način da se postupak registracije uporabnog modela vodi temeljem posebne prijave koja će se po dovršetku formalnog ispitivanja objaviti kao registrirano pravo, bi trebalo dovesti do znatnog skraćivanja trajanja postupka (članak 74. Zakona).

Skraćuje se i rok za podnošenje zahtjeva za provođenje potpunog ispitivanja uporabnog modela radi njegove konverzije u patent na 7 godina od datuma podnošenja zahtjeva za njegovu registraciju (članak 77. Zakona). Dosadašnje zakonsko rješenje predviđalo je mogućnost podnošenja zahtjeva za potpuno ispitivanje radi njegove konverzije u patent tijekom čitavog desetogodišnjeg trajanja konsenzualnog patenta, što je u praksi dovodilo do situacije da nositelji takav zahtjev podnose posljednjeg dana isteka konsenzualnog patenta, koji time prestaje vrijediti dok postupak potpunog ispitivanja još nije dovršen.

Budući da se ovim Zakonom olakšava stjecanje patentne zaštite putem učinkovitijeg postupka zaštite izuma, očekuje se njegov pozitivni utjecaj na poslovno okruženje za ulaganje u inovacije čime se unaprjeđuje pravna sigurnost u provedbi patentnih prava i provode mjere iz Strategije poticanja inovacija Republike Hrvatske 2014. - 2020. godine.

Ana Paštrović, mag.iur.