Dnevne novosti

Hrvatskom lovačkom savezu 20 milijuna kuna za osiguranje štete od naleta vozila na divljač

30.08.2019 07:15 ZAGREB, 29. kolovoza 2019. (Hina) - Vlada je na sjednici u četvrtak odlučila da će se za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u ovoj godini Hrvatskom lovačkom savezu dodijeliti 20 milijuna kuna.

Ta su sredstva osigurana u državnom proračunu na razdjelu Ministarstva poljoprivrede, pri čemu je 15 milijuna kuna osigurano iz namjenskih prihoda, a pet milijuna kuna iz općih prihoda i primitaka. Ministarstvo poljoprivrede će sukcesivno tijekom ove godine doznačavati Hrvatskom lovačkom savezu ta sredstva za podmirivanje dijela dospjelih obveza Croatia osiguranju na ime premije osiguranja za ovu godinu, obrazlaže se u odluci. 

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković ističe da su štete nastalu od naleta vozila na divljač u porastu, čime rastu i premije osiguranja, što utječe na održivost cjelokupnog sustava, u smislu i mogućnosti odustajanja lovoovlaštenika od koncesija i zakupa u lovištima."To bi negativno utjecalo i na ispunjavanje Zakona o lovstvu", poručila je Vučković. 

Stoga je predloženo rješenje kroz jedinstvenu policu osiguranja za područje cijele Hrvatske kako bi se omogućila održivost koncesija i zakupa prava lova, a Ministarstvo poljoprivrede će pratiti način utroška sredstava od strane Hrvatskog lovačkog saveza i sukcesivno po dospjelosti uplaćivati planirani iznos premije osiguranja, predviđeno je Vladinom odlukom.  

"Riječ je o važnoj odluci za lovce i za lovstvo", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Opširnije...