Dnevne novosti

Nastavak pregovora u Ministarstvu zdravstva

23.08.2019 07:30 ZAGREB, 23. kolovoza 2019. (Hina), U Ministarstvu zdravstva u petak će se u 9 sati okupiti pregovarački odbori Vlade i sindikata zdravstva kako bi započeli nove pregovore o plaćama u zdravstvenom sustavu.

Predstavnici Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, koji sudjeluju u pregovorima, najavili su pokretanje štrajka ako Vlada ne prihvati povećanje plaća koje su parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem u kolektivnom ugovoru. Radi se o tri posto povećanja na uvjete rada i četiri posto na odgovornost, što Vlada nije prihvatila. 

Spremnost da se pridruži prosvjednim aktivnostima iskazao je i Hrvatski liječnički sindikat, treći najveći sindikat u zdravstvu, koji zbog neispunjavanja odredbe o reprezentativnosti ne sudjeluje u pregovorima, već im neformalno prisustvuje.

Čelnica sestrinskog sindikata Anica Prašnjak kaže kako će vidjeti što će biti startna osnova Vlade u pregovorima, odnosno što će ponuditi zaposlenima u zdravstvu, no sindikati ne odustaju od onoga što je dogovoreno.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić uvjeren je kako do štrajka u zdravstvu neće doći te da će pregovori završiti dogovorom o većim plaćama zdravstvenih djelatnika.