Dnevne novosti

Hrvatska i Norveška potpisale sporazum za jačanje pravosudnog sustava

05.06.2019 07:17 ZAGREB, 4. lipnja 2019. (Hina), Sporazum o programu 'Pravosuđe i unutarnji poslovi' vrijedan 15,3 milijuna eura, koji se u većem djelu financira u sklopu Norveškogs financijskog mehanizma namijenjenog smanjivanju razlika unutar Europske unije, potpisali su u utorak ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Astrid Versto.

Programom se želi ojačati vladavinu prava i poboljšati učinkovitosti pravosudnog sustava, a financirat će ga se s 13 milijuna eura bespovratnih sredstva iz norveške darovnice, dok će preostalih 2,3 milijuna biti podmireno nacionalnim sufinanciranjem.

Novac je namijenjen za obnovu zgrade splitskog Općinskog suda, promicanje eUsluga u pravosudnom sustavu, jačanje probacijskog sustava, poboljšanje sustava evaulacije rada sudaca i medijacije te slanje sudaca na privremeni premještaj u Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Početak rada splitskog suda na novoj lokaciji u prvom kvartalu 2021.Splitski Općinski sud već godinama radi u neodgovarajućim uvjetima i privremenim prostorijama izvan grada pa će se s osam milijuna eura obnoviti i prenamijeniti zgrada 'Stande' u središtu grada, što bi trebalo olakšati pristup sudu i poboljšati kvalitetu pravosuđa.

Očekuje se da će radovi u Splitu započeti najkasnije početkom 2020., a da će obnovljeni sud na novoj lokaciji početi raditi u prvom kvartalu 2021. Norveška veleposlanica u Hrvatskoj Astrid Versto rekla je da će se programom približiti pravosudni sustav građanima, ali i dodatno približiti Norvešku i Hrvatsku koje imaju povijest uspješne suradnje u pravosudnom sektoru.

Ranije su, uz pomoć norveških darovnica, obnovljeni Općinski sud u Karlovcu i radili na poboljšanju učinkovitosti sudova.

Danas potpisani programski ugovor između Hrvatske i Norveške prvi je ugovor u sklopu novoga programskog razdoblja Norveškoga financijskog mehanizma i financijskog mehanizma Europskoga gospodarskog prostora (EPG) za razdoblje od 2014. do 2021 u sklopu kojih će Hrvatska primiti 103,4 milijuna eura, a od toga 56,8 iz EGP-a, a 46,6 iz norveškog mehanizma.

Cilj mehanizama je smanjivanje društvenih i ekonomskih nejednakosti unutar Europske unije kao i jačanje bilateralnih o odnosa Islanda, Lihenštajna i Norveške sa zemljama korisnicima.