Dnevne novosti

Poličnik: Ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava iz europskih fondova

29.08.2017 07:10 POLIČNIK, 28. kolovoza 2017. (Hina), Na svečanoj sjednici u povodu Dana Općine Poličnik potpisani su ugovori za dodjelu bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za Centar za razvoj i edukaciju i Centar novih tehnologija, koje će se za dvije godine otvoriti u gospodarskim zonama Grabi i Murvica.
"S obzirom na to da će ova dva projekta biti usmjerena na tvrtke i zapošljavanja u industriji, od pčelarske proizvodnje, prerade proizvoda od meda do metaloprerađivačke industrije, oni će pridonijeti stabilnosti gospodarske osnovice i Poličnika i Zadarske županije", kazala je ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić, koja je uz župana Zadarske županije Božidara Longina prisustvovala potpisivanju ugovora vrijednih 40 milijuna eura.

Ostatak novca za provedbu oba projekta osigurat će Općina Poličnik i Zadarska županija, koja podupire otvaranje i treće gospodarske zone Mazija na području Briševa, u kojoj će se razvijati obrtništvo. Centar za razvoj i edukaciju bit će središte za unapređenje poslovanja unutar industrija koje kao sirovine koriste pčelinje proizvode, med, vosak, propolis, pelud ili matičnu mliječ. 

Centar će pružati usluge inkubatora i konzultantske usluge poduzetnicima, ali će služiti i studentima Sveučilišta u Zadru te učenicima poljoprivredno-prehrambene škole "Stanka Ožanića". Unutar centra bit će opremljena razvojna radionica, punionica meda, kemijsko-mikrobiološki laboratorij i dvorana za edukaciju.

Ukupna vrijednost projekta je 25,857.851 kunu. Županijski projekt Centra novih tehnologija dobio je suglasnost Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, a gradit će se u Gospodarskoj zoni Murvica-Jug. Projekt ukupne vrijednosti 38,141.895 kuna obuhvaća gradnju i opremanje specijaliziranog poslovnog inkubatora za metaloprerađivačku industriju baziranu na visokim tehnologijama na području Zadarske.