Dnevne novosti

SAD, Meksiko i Kanada počinju pregovore o preoblikovanju NAFTA-e

17.08.2017 07:19 WASHINGTON, 16. kolovoza 2017. (Hina/dpa), SAD, Meksiko i Kanada počinju u srijedu u Washingtonu prvi krug pregovora o preoblikovanju svojeg gotovo četvrt stoljeća starog trgovinskog sporazuma (NAFTA) pošto je američki predsjednik Donald Trump najavio da želi reformirati američku trgovinsku politiku kako bi bolje zaštitio američke interese.

Pregovori koji će trajati do nedjelje prvi su pokušaj spašavanja sporazuma koji Trump smatra najgorim ikad potpisanim i iz kojeg je ove godine gotovo istupio.Otkako je stupio na snagu 1994., Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini (NAFTA) povezao je gospodarstva triju država, utrostručivši njihovu međusobnu trgovinu na gotovo bilijun dolara na godinu.

Sudbina sporazuma daleko je od sigurne jer Trump inzistira da bi se SAD mogao povući ako ne postigne "pravedan" dogovor, a dodatni izazov su meksički predsjednički izbori iduće godine. Američki pregovarači nastojat će smanjiti trgovinski deficit za robu i usluge, eliminirati zapreke za američka ulaganja, spriječiti valutne manipulacije i dogovoriti stroža pravila, rekao je američki predstavnik za trgovinu Robert Lighthizer.

SAD će tražiti i nove odredbe o zaštiti intelektualnog vlasništva, državnim poduzećima, uslugama, carinskim procedurama, radu, okolišu i drugim pitanjima, dodao je. Kanada i Meksiko slažu se da je sporazum potrebno modernizirati s obzirom na promjene u trgovini u svijetu, uključujući uspon interneta i drugi tehnološki napredak. Nadaju se i da će izgladiti sporna pitanja o nekim vrstama robe.