Dnevne novosti

Javni bilježnici: Potreban nadzor nad osnivanjem trgovačkih društava putem interneta

19.06.2016 08:00 ZAGREB, 17. lipnja 2016. (Hina) - Javni bilježnici iz zemalja članica EU-a podržavaju mogućnost osnivanja trgovačkih društava putem interneta, ali uz odgovarajući nadzor jer njegov izostanak donosi pravnu nesigurnost i otvara mogućnost za pranje novca, rečeno je u petak na godišnjoj skupštini Vijeća notarijata Europske unije (CNUE-a), na kojoj su sudjelovali predstavnici javnobilježničkih komora iz 22 zemlje članice EU-a.

EU preporučuje zemljama članicama da omoguće osnivanje trgovačkih društava s jednim članom putem interneta sa ciljem uspostavljanja jedinstvenoga gospodarskog tržišta te poboljšanja poslovnog okruženja za mala trgovačka društva. Pravni stručnjaci, među kojima su i javni bilježnici, upozoravaju na opasnosti koje ta mogućnost donosi ako izostane mehanizam nadzora.

Svakodnevna nam praksa pokazuje da stranke najčešće ne znaju i ne razumiju pravne posljedice određenih ugovora, bilo da su one u klasičnom pisanom ili digitalnom obliku. Zbog toga Hrvatska javnobilježnička komora svesrdno podržava modernizaciju, ali i upozorava da je nužno ljudima objasniti što su potpisali i koje su pravne posljedice nekog ugovora, rekla je predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore Lucija Popov.

Komora i hrvatski javni bilježnici usmjereni su na razvoj elektroničkih javnobilježničkih akata i razvoj elektroničkih alata kao što su elektronički potpis, arhiviranje elektroničkih dokumenata i dr. Dakako, sve je to moguće ostvariti u suradnji i uz poticaj našeg Ministarstva pravosuđa te drugih upravnih tijela, kazala je Popov.

"Osim što građanima pružaju pravne savjete te jamče vjerodostojnost dokumenata, javni su bilježnici važna karika u suzbijanju pranja novca. Njihova je obveza prijaviti svaku sumnju na takvu nelegalnu aktivnost", istaknuo je predsjednik Vijeća notarijata Europske unije Paolo Pasqualis.

I Corrado Malberti, predsjednik Radne skupine za pravo društava CNUE-a, smatra da se uvođenjem elektroničke registracije tvrtke ne smije narušiti transparentnost.  "Omogućavanje osnivanja trgovačkog društva putem interneta ne smije rezultirati procedurom koja ne omogućuje provjeru identiteta osnivača društva. To stvara mogućnost za otvaranje društva pod tuđim imenom", kaže Malberti.

Osnivanje trgovačkog društva s jednim članom putem interneta već je moguće u Bugarskoj i Estoniji, a uoči uvođenja te mogućnosti u Hrvatsku i ostale zemlje EU-a, javni bilježnici iz Europe pozivaju nacionalne zakonodavce da uz njihovu potporu nastave jačati pravnu sigurnost fizičkih i pravnih osoba.