U središtu

Javni bilježnici predlažu uvođenje e-ovrhe na temelju vjerodostojne isprave

17.10.2016 Javni će se bilježnici od 2018. godine koristiti novim informacijskim sustavom. Resornim ministarstvima predlažu nekoliko zajedničkih projekata među kojima je i e-ovrha na temelju vjerodostojne isprave. Njome bi ovršni postupci bili bolje upravljani i nadzirani, a njihovi troškovi manji.

Zagreb, 27. listopada 2016. – Javno bilježništvo svoje poslovanje unaprjeđuje suvremenim informacijsko-komunikacijskim tehnologijama.

U planu je izrada novoga središnjeg informacijskog sustava za osnovno poslovanje javnih bilježnika koji će zamijeniti dosadašnje programe. Ta će se aplikacija početi koristiti 2018. godine i bit će temelj za osnivanje e-arhiva javnobilježničkih isprava. Njome će se poslovanje javnobilježničkih ureda optimizirati i standardizirati, postati sigurnije te omogućiti interoperabilnost, tj. laku dostupnost informacija iz različitih izvora.

Hrvatska javnobilježnička komora Ministarstvu pravosuđa i Ministarstvu financija predlaže nekoliko zajedničkih projekata među kojima je i elektronička ovrha. Riječ je o ovrsi koja bi se putem suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija obavljala ne temelju vjerodostojne isprave.

„E-platni nalog uspješno se provodi u Mađarskoj, a kako bi e-ovrha na temelju vjerodostojne isprave bila omogućena u Hrvatskoj, neophodne su izmjene Ovršnog zakona. E-ovrhom smanjuju se troškovi ovršnog postupka, podiže se razina obaviještenosti ovršenika i ovrhovoditelja jer se informacije lako mogu dobiti putem mrežnih stranica Komore i sustava e-građani, postupkom se bolje upravlja te ga se kvalitetnije nadzire“, kazala je Lucija Popov, predsjednica Hrvatske javnobilježničke komore te istaknula kako je za implementaciju e-ovrhe, u slučaju da njezino uvođenje podrže resorna ministarstva, potrebno godinu dana.

Hrvatska javnobilježnička komora smatra da bi povećanju pravne sigurnosti pridonijelo i uvođenje novih registara među kojima su registar bračnih ugovora, registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju te registar punomoći.

Na okruglom stolu „Javni bilježnik – jamac pravne sigurnosti“  predloženo je i podnošenje e-prijave poreza na promet nekretnina te nadogradnja sustava e-tvrtka.

Akademik Jakša Barbić istaknuo je važnost javnih bilježnika kod osnivanja trgovačkih društva, a prof. dr. sc. Aleksandra Maganić njihovu preventivnu ulogu u pravosuđu, tj. onu u izvanparničnim postupcima.