Dnevne novosti

Za preuzete decentralizirane funkcije ukupno 2,3 milijarde kuna, povećanje od 2 posto

04.01.2019 07:10 ZAGREB, 3. siječnja 2019. (Hina) - Ukupan iznos sredstava potrebnih za osiguranje minimalnih financijskih standarda preuzetih decentraliziranih funkcija (bilančnih prava) za ovu godinu uvećan je za 2 posto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 2,3 milijarde kuna, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

Vlada je, naime, donijela uredbu o načinu financiranja decentraliziranih funkcija te izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu, kao i pripadajuće odluke o minimalnim financijskim standardima.

Uredbom se utvrđuju bilančna prava, odnosno način financiranja decentraliziranih funkcija te način izračuna iznosa pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave za ovu godinu, osiguranih u proračunu prema posebnim zakonima i odlukama o kriterijima i mjerilima za osiguravanje minimalnog financijskog standarda javnih potreba u djelatnostima osnovnog i srednjeg školstva, socijalne skrbi, zdravstva i vatrogastva.

Decentralizirane funkcije se financiraju iz prihoda ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak, po stopi od 6 posto te sredstava državnog proračuna s pozicija pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije planiranih u državnom proračunu na razdjelima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva zdravstva te Ministarstva unutarnjih poslova - Državne uprave za zaštitu i spašavanje, objasnio je ministar financija Zdravko Marić.

Sredstvima pomoći izravnanja financira se razlika između prihoda ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak i bilančnih prava utvrđenih odlukama Vlade o minimalnim financijskim standardima. U praksi to znači - objašnjava ministar - ako korisnici pomoći (općine, gradovi, županije) iz dodatnog udjela porezna na dohodak propisanog Zakonom o financiranju jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave ne ostvare sredstva do iznosa bilaničnih prava za financiranje preuzetih decentraliziranih funkcija, utvrđenih godišnjim odlukama Vlade, one ostvaruju prava na sredstva s pozicije pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije koje su planirane u proračunu za određenu proračunsku godinu.

Sredstva pomoći izravnanja planirana su u iznosu od 1,636 milijardu kuna, a kada se tome pridoda i projekcija kretanja prihoda od poreza na dohodak, odnosno ovih 6 posto, ukupni iznos je 2,332 milijarde kuna, što je 2 posto više, istaknuo je ministar.

Vladinim su odlukama tako određeni kriteriji, mjerila i iznosi za utvrđivanje bilančnih prava za financiranje minimalnog financijskog standarda javnih potreba osnovnog školstva, srednjih škola i učeničkih domova, kao i o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove, za financiranje materijalnih i financijskih rashoda centara za socijalnu skrb i troškova ogrjeva korisnicima koji se griju na drva, za financiranje domova za starije i nemoćne osobe te za obavljanje djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi za ovu godinu.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i izmjene četiri zakonska prijedloga iz područja Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojima se implementira pripajanje Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ministarstvu, kao i osnivanje Državnog inspektorata koji će preuzeti poslove iz nadležnosti inspekcije zaštite prirode.

Riječ je o izmjenama Zakona o zaštiti prirode, Zakona o sprječavanju unošenja i širenja stranih invazivnih stranih vrsta i upravljanja njima, Zakona o prekograničnom prometu i trgovini divljim vrstama te Zakona o provedbi Uredbe (EU) br. 511/2014 o mjerama usklađivanja za korisnike Protokola iz Nagoye o pristupu genetskim resursima te poštenoj i pravičnoj podjeli dobiti koja proizlazi iz njihova korištenja u Uniji.